Újonnan felfedezett óceáni forrópont költöző madarak millióit vonzza minden évben

lunda, Fratercula arctica
A lunda (Fratercula arctica) az északi tengerpartok és madárszigetek jellemző faja. Sokszor egészen nagy kolóniákat alkot. Költőüregben fészkel, melyet a homokos, tőzeges talajba váj, vagy viharmadarak, üregi nyulak üregeit foglalja el.
Vágólapra másolva!
Félúton Skócia és Bermuda közt, az óceán egy nagy területe tengeri madarak millióit vonzza óriási távolságokról minden évben. Egy új, a Conservation Letters magazinban publikált tanulmány több évtizedes nyomon követési adatait használja, hogy dokumentálja azt, hogy legalább 5 millió, mindkét féltekéről körülbelül két tucat fajt képviselő, költöző madár, egy majdnem 600.000 km2 észak-atlanti forróponton táplálkozik.
Vágólapra másolva!

Az ökológusok régóta gyanítják, hogy az Atlanti-óceán északi része kritikus takarmányozási zónaként szolgál a költöző madárfajok számára, de híján voltak a madarak utazási mintázatainak, hogy indokolják ezeknek a nemzetközi vizeknek a védelmét. A költöző tengeri madarak az egyik legveszélyeztetettebb taxonok egyike, mondja Tammy Savies a BirdLife International természetvédelmi tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

A 21 tanulmányozott fajból 17, beleértve az északi lundákat, sarki cséreket és viharmadarakat is, csökkenő populációval szembesül. A madarakat károsítja a szennyezés, a túlhalászat és az ipari halászati műveletek, amik befogják az állatokat a fogásaikkal együtt. Bár a tengeri madarak szaporodási zónái a szárazföldön általában védettek, táplálkozási helyszíneik tipikusan a nyílt tengeren vannak, túl bármely ország illetékességén.

Analizálva az egyes madarak műholddal nyomon követett migrációs mintázatait, a kutatók megdöbbentek a puszta számuk és diverzitásuk miatt, valamint hogy az óceánnak ezt a része mennyire stabilan használják egész éven át. „Ami meglepő, az ezen a területen összegyűlő fajok mennyisége és a távolságok, amit bizonyos madarak utaznak a eddig a helyig.

Vannak madarak a távoli Atlanti-óceán déli részén, akik 13.000 kilométert tesznek meg, itt táplálkozzanak.

Nyilvánvalóan, valami fantasztikusnak kell lenni ott, amely erre az utazásra készteteti ezeket a madarakat." – mondja Davies.

A lunda (Fratercula arctica) az északi tengerpartok és madárszigetek jellemző faja. Sokszor egészen nagy kolóniákat alkot. Költőüregben fészkel, melyet a homokos, tőzeges talajba váj, vagy viharmadarak, üregi nyulak üregeit foglalja el. Forrás: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-fraarc

A valami fantasztikus valószínűleg a konvergáló óceáni áramlatok által szállított büfé, sugallja egy kiegészítő tanulmány a Progress in Oceanography magazinban. Ez a tanulmány párosította a műholdas adatokat és a számítógép modellezést egy hajóról végzett régimódi madármegfigyeléssel, ami átszelte az Atlanti-óceán északi részét 1017-ben. A forróponton belül, a tengeri madarak leragadnak ezeknél az élelem gazdag áramlatoknál mondja Ewan Wakefield a tanulmány vezető szerzője, a Glasgow Egyetem ökológusa. A kutatók még azt is észrevették, hogy különböző fajok különböző áramlatokban őgyelegnek, a legvalószínűbb, hogy a táplálkozási preferenciák és a táplálkozási viselkedésben lévő különbségek miatt, mint például a merülés.

A kutatók remélik, hogy ezek az új adatok az Atlanti-óceán védelmét illető bemzetközi egyezményhez (Convention for the Protection of the Marine Environment of the North-East Atlantic) vezetnek, hogy kijelöljék a tengeri madár forrópontot egy Tengeri Védett Területet – és talán precedenst teremt más nyílt tengeri területek védelméhez.

(Forrás: Scientific American)