Döbbenetes videót készített a magyar nő a konyhája előtt reggeliző gyilkos bálnáról

animal Horizontal
A baby orca named Toa is cared for by Department of Conservation staff and volunteers in Plimmerton on July 14, 2021, as wildlife rescuers in New Zealand were scrambling to keep the orca alive with volunteers scouring waters off Wellington to find the infant's mother. (Photo by Marty MELVILLE / AFP)
Vágólapra másolva!
A norvég médiába is bekerült Zséliné Válóczi Ildikó döbbenetes videója, amelyet a konyhájából készített. Az ablakból tökéletesen lehetett látni, ahogy egy kardszárnyú delfin (gyilkos bálna) éppen a reggelijét fogyasztja. A videó a norvég lapokba és internetes újságokba is bekerült.
Vágólapra másolva!

A több mint egy évtizede Norvégia egyik eldugott szigetén (Nord-Arnøy-on) élő magyar család női tagja filmezte le azt, ahogy a kardszárnyú delfin a reggelijét fogyasztja.

Zséliné Válóczi Ildikó az NRK honlapján azt nyilatkozta, hogy a gyilkos bálnák nagyjából egy órán keresztül úszkáltak annál a tengerszorosnál, ahol a házuk is áll.

A videó megtekintése után kiderült, hogy a hatalmas testű gyilkos bálnák egy barnadelfinnel játszadoznak, pontosabban reggelijük előtt néhányszor a levegőbe lökik a tehetetlen állatot.

"Itt minden nap egy csoda vár" - kommentálta a látottakat Ildikó. Nem tudunk vele vitába szállni.

Az Origo kérdésére Zséliné Válóczi Ildikó így idézte fel a történteket:

Pont egy nagy vihar utáni nap volt amúgy. A tenger nagyon közel van a házunkhoz, a többit meg már látni a filmen."

Eve Jourdain, a Norwegian Orca Survey munkatársa szerint a felvételek elején még úgy tűnik, hogy él az élelemnek kiszemelt barnadelfin, de aztán később már halottnak látszik. "Mindez valóban kegyetlennek tűnik, mert a hatalmas, 6 méteres gyilkos bálna úgy játszik a delfinnel, mint a macska az egérrel" - mondta Eve Jourdain.

A Norvégia partjai mentén élő gyilkos bálnák azonban nemcsak halakat, hanem fókákat és delfineket is esznek. De az, ami ezen a videón látszik, hogy a gyilkos bálnák játszanának az elejtett zsákmánnyal, nagyon ritka.

"A videón látható nagy hím farokúszója a Nyugat-Norvégiából ismert kardszárnyú bálnák egyikére emlékeztet.

- mondta Eve Jourdain.

A videót itt tudja megnézni.

Forrás