A téli túlélés érdekében horgásznak a japán makákók

Az év természetfotói, Japán makákó hóviharban
Vágólapra másolva!
A japán makákók szívós lények. A legészakibb területeken élő főemlősök Japán számos szigetén, különböző élőhelyeken élnek. A legzordabb körülményekkel a Japán Alpok Chubu Sangaku Nemzeti Parkjának Kamikochi területén kell megküzdeniük. De vajon hogyan boldogulnak ezek az állatok a sokszor kegyetlen, téli időszakban? A tudósok most erre keresték a választ.
Vágólapra másolva!

A tél nem könnyű a japán makákók (Macaca fuscata) számára. Bár a legészakabbra élő majomfaj képviselői mindenevők és nem különösebben válogatósak azzal kapcsolatban, hogy mit esznek, mégis hónapokat kell eltölteniük a hóval borított területeken, ahol nagy kihívást jelent a táplálék megtalálása. A Scientific Reports tudományos szaklapban publikált, új tanulmány szerint azonban

azokban a talajvíz által táplált patakokban horgásznak, amelyek télen sem fagynak be.

Alexander Milner, a Birminghami Egyetem folyami ökoszisztémák professzora, a tanulmány vezetője azt szerette volna látni, vajon hogyan élhetik túl a makákók a telet. Az volt a gyanújuk, hogy a majmok elmennek horgászni, de ez a feltételezés ezidáig nem kapott megerősítést.

Az év természetfotói: japán makákó hóviharban Forrás: Wildlife Photographer of the Year/Jasper Doest

– mondta Milner a ZME Science online tudományos portálnak. – Ez az első alkalom, hogy ezt a fajta táplálkozást bemutatjuk a tudományos szakirodalomban; aminek az az oka, hogy számos patakot az állandó, mintegy 5 Celsius fokos talajvíz táplálja, ami lehetővé teszi a majmok táplálkozását.

Hozzátette: az ilyen típusú patakokban gazdag az élővilág, beleértve a makákók kedvencének számító halakat is.

A kutatók a majmok táplálékának gyökeréhez gyűjtöttek mintát az ürülékük segítségével.

Az elemzés végül váratlan eredményt hozott: mert bár már korábban is kimutatták, hogy a japán makákók opportunista módon kifogják a tengeri halakat, ha azok a partra mosódnak, ám a tudósok meglepődtek, mikor a sebes pisztráng (Salmo trutta) nyomaira bukkantak a majmok ürülékében. A szakemberek eddig ugyanis azt feltételezték, hogy a majmok csak édesvízi gerinctelen állatokat fogyasztanak el.

Japán makákó Forrás: Biosphoto/Gilles Martin / Biosphoto/Gilles Martin

Itt merült fel a kérdés: vajon hogyan fogják ki a majmok ezeket a lazacfélék családjába tartozó halakat?

A tudósok erre egyelőre nem tudják a választ, ezért az elkövetkező időszakban ezt szeretnék megvizsgálni. Azt is tervezik, hogy analízis alá vetik a majmok egész éves étrendjét, hogy megnézzék, hogy az év többi részében is fogyasztanak-e halat.