Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az osztály bohócai talán a legokosabb gyerekek az iskolában

parti, buli, gyerek, bohóc, humor
A gyerekek a humort leginkább arra, hogy a társaik jobban elfogadják őket
Vágólapra másolva!
Minden iskolai osztálynak megvannak a maga személyiségei. Ott van a „partyarc", aki a legjobb bulikat rendezi, az „okostojás", aki minden kérdésre tudja a választ, és a „rosszcsont", aki több időt tölt büntetésben, mint az órákon. És valahol közöttük rejtőzik az „osztály bohóca", aki mindig kapható egy tréfára. Egy új tanulmány szerint azonban az emberek megnevetésére való képesség a magasabb intelligenciával társul.
Vágólapra másolva!

A Humor tudományos folyóirat legújabb számában megjelent új kutatások szerint ezek a tréfálkozó diákok valójában bujkálnak. Amikor a tudósok több mint 200 török középiskolás diákot meghívtak, hogy nevettessenek meg egy humorista szakértőkből álló testületet, szoros kapcsolatot találtak egy gyerek komédiás képessége és az intelligenciájuk szintje között.

– magyarázta Ugur Sak professzor, a tanulmány vezetője az IFL Science online tudományos portálnak. – A szülőknek és a tanároknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ha gyermekük vagy diákjaik kitűnő humorérzéket mutatnak, akkor nagy valószínűséggel rendkívüli intelligenciájuk van.

A gyerekek a humort leginkább arra, hogy a társaik jobban elfogadják őket Forrás: Sunny Studio/Shutterstock

Hozzátette: a szakemberek a „vicceskedést" a magas intelligencia jelének tekintik. A tudomány már alátámasztotta ezt az elképzelést:

az emberek megnevetésére való képesség magasabb intelligenciával társul a felnőtteknél.

Az új megállapítások szerint a gyermekeknél azonban „az intelligencia és a humor képessége közötti kapcsolat nagysága eltérő lehet".

– mutatott rá Ugur Sak.

A tézis teszteléséhez a kutatók felkérték a gyerekeket, hogy írjanak tíz eredeti feliratot egy rajzfilmhez, amelyeket hét szakértő - öt karikaturista és két „humorpedagógus" - egyaránt viccesnek és relevánsnak értékelt.

A szakemberek azt is vizsgálták, hogy a diákok megértik-e a rajzfilmek kontextusát azáltal,

hogy észlelik és feloldják az ezekben előforduló, esetleges ellentmondásokat. Egy általuk összeállított skála alapján összehasonlították a gyermekek humorérzékét az intelligenciájukkal, amely magas szintű korrelációt mutatott.

A humor mást és mást jelent a felnőtteknél és a gyerekeknél Forrás: PhotoAlto/Matthieu Spohn

A kutatók szerint azonban a gyerekek humora jelentősen eltér a felnőttek humorától.

– emelte ki Sak. – Ezért a felnőttek és a gyerekek humorának természete igencsak eltérő.

Bár az eredmények igazolást hozhatnak a köztünk lévő gyermekkomikusok számára, a szerzők mégis rámutatnak arra, hogy a tanulmány rendkívül kultúrspecifikus, tehát nem feltétlenül általánosíthatók.

Ahogy fogalmaztak, egy adott kultúrában az intelligensen humorosnak tartott viselkedés nem biztos, hogy egy másik kultúrában is az. Vagyis a humor annak ellenére tükrözi a kulturális normákat, hogy univerzális jelenség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről