Közelebb léptünk egy súlyosan veszélyeztetett faj megmentéséhez

Bali, orangután, orangutánkölyök, repülőtér
Rescued two-years old male Borneo orangutan, which attempted to smuggle out of Indonesia, sits outside his cage in Denpasar, Bali, Indonesia on March 23 2019. Airport authorities arrested Russian citizen, Andrei Zhestkov who tries to smuggled an orangutan through Bali's Ngurah Rai International Airport by anesthetized and locked in fruit basket. (Photo by Johanes Christo/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egy borneói orangutánbébi születését ünneplik a látogatók és a természetvédők egy dél-spanyolországi állatkertben. Az orangutánpopulációk megfeleződtek az elmúlt évszázadban az indonéziai erdőségekben lévő természetes élőhelyeiken folytatott fakitermelés és az olajpálma-ültetvények kialakítása miatt.
Vágólapra másolva!

A súlyosan veszélyeztetett faj legújabb képviselője, amelynek egyelőre még nem választottak nevet, augusztus 4-én jött a világra az andalúziai Fuengirola Bioparkban.

Antonio Garrucho, az intézmény egyik gondozója a fajmegőrzési erőfeszítések és az európai állatkertekben zajló tenyészprogram sikerének nevezte a nőstény kölyök érkezését.

Az orangutánpopulációk megfeleződtek az elmúlt évszázadban az indonéziai erdőségekben lévő természetes élőhelyeiken folytatott fakitermelés és az olajpálma-ültetvények kialakítása miatt.

A borneói orangután súlyosan veszélyeztett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján Forrás: NurPhoto/Johanes Christo/NurPhoto/Johanes Christo


– mondta Garrucho, hozzátéve, hogy az éghajlatváltozás jelentős hatását az emberi tevékenységek csak tovább erősítik.

A Természetvédelmi Világalap a súlyosan veszélyeztetett - vagyis a vadonban kihalttól mindössze eggyel jobb természetvédelmi státuszba - sorolja őket, ami

a fogságban történő tenyésztés fontosságát jelzi.

Az állatkert szerint az elmúlt 12 hónapban ez az első orangutánbébi, amely az európai tenyészprogram keretein belül született.

(MTI/Reuters)