Nem megy a munka? Lehet, hogy vashiányos vérszegénységgel küzd

vérkép
Vágólapra másolva!
A vashiányos vérszegénység igen változatos tüneteket produkál, és ezek legtöbbje az illető mindennapjait is jelentősen befolyásolják. Sajnos az állandó fáradtságot és gyengeségérzést sokan elbagatellizálják, pedig nem ritka, hogy betegség áll a háttérben. Hogy ilyenkor pontosan mi is játszódik le a szervezetben, és mit lehet ellene tenni, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.
Vágólapra másolva!

Vashiányos vérszegénységgel évről évre egyre több embert diagnosztizálnak, ám még így is lehet, hogy a kellő vizsgálatok hiányában sokak előtt rejtve marad a probléma.

A vérszegénység kialakulása, tünetei

„A vérszegénység egy olyan állapot, amikor a sejtjeink, szöveteink oxigén szükségletét a vér a vörösvérsejtjeinkben lévő oxigént szállító molekulák mennyiségi, vagy minőségi eltérései miatt nem tudja kielégíteni " – mondja Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.
„Általában vér- vagy vasvesztés, illetve a vas, a B12-vitamin és a folsav bevitelének elégtelensége okozza a vérszegénységet, de nem ritka, amikor daganatok, veseproblémák, vagy csontvelő betegségek állnak a betegség hátterében.

Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu/verkep-elteresek

A vashiányos vérszegénység tünetei

• fáradtság
• koncentráció zavar
• sápadtság
• szédülés
• hajhullás

A diagnózis vérvétellel biztosra felállítható, és gyógyszeres kezeléssel, valamint szakember által javasolt életmódváltással sikeresen kezelhető. Ehhez viszont fontos tisztában lenni a vashiányos vérszegénység kiváltó okaival, hiszen csakis így részesülhet megfelelő kezelésben a beteg!
A szakértő hozzátette, hogy a vérvétel eredményét mindig szakorvos elemezze ki, hiszen akkor is fennállhat vashiány, ha a vérképben nincsenek jelentős eltérések.

(Forrás: Trombózisközpont

www.tromboziskozpont.hu)