A koalák hamarosan veszélyeztetett fajjá válhatnak

koala
Folyamatosan csökken az egyedszámuk
Vágólapra másolva!
A koalákra hamarosan veszélyeztetett fajként tekinthetünk az ausztráliai Queenslandben, Új-Dél-Walesben és az Ausztrál Fővárosi Területen, miután a bozóttüzek tovább rombolták az amúgy is küszködő populációkat és elpusztították az értékes élőhelyeket.
Vágólapra másolva!

A bozóttüzek bizonyultak az utolsó cseppnek

A veszélyeztetett fajok szakértőiből álló szövetségi testület azt javasolta, hogy a veszélyeztetettség fokozása érdekében mindhárom joghatóságban javítsák az erszényes állat természetvédelmi státuszát.

Folyamatosan csökken az egyedszámuk Forrás: pexels.com

– mondta Josey Sharrad, a Nemzetközi Állatvédelmi Alap munkatársa a The Guardian online portájának, aki keserédesnek minősítette a lépést. – A koalák amúgy is penge élén táncoltak a tűzesetek előtt, számuk súlyos csökkenést szenvedett az erdőirtások, az aszály, a betegségek, az autóbalesetek és a kutyatámadások miatt.

Hozzátette: a bozóttüzek az utolsó cseppnek bizonyultak a már amúgy is a létfenntartásért küzdő koala populációk számára. Az állatok a kritikus élőhelyek középpontjába kerültek.

A sérülékeny koala populációk száma 2001 óta 33-61 százalékkal között csökkent, és legalább 6400 állat pusztult el a „fekete" jelzőt is kiérdemlő, nyári bozóttüzekben.

A szakemberek szerint a koalák 2050-re eltűnhetnek Ausztrália északnyugati régióiból, hacsak nem történnek addig sürgős intézkedések.

A természetvédelmi státuszán is változtatnának

A fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a Vörös Listáján a sebezhető kategóriába sorolta. Évek óta folyamatos nyomás nehezedik rájuk, beleértve az erdőirtások következményeit is. A fenyegetett fajokkal foglalkozó bizottság nyilvános beadványban kérelmezte, hogy

sorolják az őshonos állatok természetvédelmi státuszát egy kategóriával feljebb, a veszélyeztetettek közé.

Egy sérült koala és kölyke. Forrás: https://www.abc.net.au/news/2019-11-28/koala-rescued-bushfires-released-wild-recover-queensland-fires/11746968

A testület idén október 30-ig nyújtja be végső javaslatát a szövetségi környezetvédelmi miniszternek.

– mondta Sharrad, aki szerint egy nemzeti koala-helyreállítási terv már régóta esedékes. – A koalák olyan ikonikus fajok, akiket az egész világ szeret; egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy hagyjuk őket kihalni.

Ez év elején a szövetségi kormány 18 millió dolláros (több mint 5 milliárd forintos) tervet jelentett be a bajba jutott ősállat védelmének elősegítésére.