Táncol is a most felfedezett narancssárga arcú pávapók

pávapók
Az új pávapókfaj a Maratus nemo nevet kapta
Vágólapra másolva!
A most felfedezett, táncoló pávapók nem csak különleges és szó szerint cuki, hanem már az arca is megnyerő a maga narancssárga és fehér csíkos színeivel. Nem csoda, hogy az új fajt azononosító arachnológus Némónak nevezte el, a Pixar híres bohóchala nyomán.
Vágólapra másolva!

A Némó nyomában című, 2003-as animációs film pimasz főhősével ellentétben a pici pók azonban nem veszett el, csak a tudomány számára volt eddig ismeretlen. A vicces pávapókot még tavaly fotózta Sheryl Holliday ausztrál fotós és pókrajongó, a Nature Glenelg Trust ökológiai terepvezetője, aki a képeket megosztotta a legnagyobb közösségi oldalon.

Erre figyelt fel Joseph Schubert, az ausztráliai melbourne-i Victoria Múzeum pók taxonómusa.

A Némó nyomában című animációs filmről kapta a nevét az új pávapókfaj Forrás: Museums Victoria, Joseph Schubert

– mondta Schubert a LiveScience online tudományos portálnak.

A szakember abban az időben további 13 pávapók fajt azonosított és hétnek adott nevet még 2020-ban.

A táncoló Némóról a dél-ausztráliai Mount Gambier közelében készültek a fotók

és Sheryl Holliday 2020 novemberében öt egyedet (négy hímet és egy nőstényt) is begyűjtött, hogy azokat Schubert tanulmányozni tudja. A pókról szóló leírást végül idén március végén publikálta az Evolutionary Systematics tudományos folyóiratban.

Az állat a Maratus nemo nevet kapta.

A többi pávapókfajhoz hasonlóan az M. nemo élénk színei is csak a hímeknél jelennek meg, míg a nőstények többnyire barnák. Utóbbiakat a szakemberek szerint emiatt csak akkor lehet beazonosítani, ha a hímek közelében tartózkodnak.

Az új pávapókfaj a Maratus nemo nevet kapta Forrás: Museums Victoria, Joseph Schubert

– magyarázta Schubert az új tanulmányban. – Arcuk ragyogó narancssárga, a szemük alatt vízszintes fehér csík és a fejük tetején rövidebb függőleges fehér csíkok vannak.

Ezek a pókok körülbelül akkorák, mint egy rizsszem. A többi pávapókhoz hasonlóan, a M. nemo hímek is bonyolult udvarlási tánccal próbálják meg elkápráztatni a nőstényeket. Schubert megfigyelte, ahogyan

a hím a lábát emelve kezdi a táncát, majd „lassan, részben hajlított testhelyzetben integet".

Amikor aztán egy nőstény közelebb ért, akkor a hím mindkét első lábát meglengette, miközben lelkesen fel és le emelgette a hátsó lábait, „hallható rezgéseket" keltve a levélen, ahol táncolt. A vadonban azonban a hímek még ennél is teljesebb udvarlási rituálét mutathatnak be a kutatók szerint.