Ma temetik Fülöp herceget, a különleges humorú "pimasz kalandort"

II. Erzsébet
Fülöp, Edinburgh hercege és a királynő 2014-ben a Braemar Gathering játékokon
Vágólapra másolva!
Fülöp herceget a kissé nyers modoráról és csípős humorérzékéről ismerték leginkább. Hűségesen szolgálta és támogatta feleségét, II. Erzsébet királynőt. Házasságuk a leghosszabb királyi frigyként, Edinburgh hercege pedig a leghosszabb ideig szolgáló királyi társként vonult be a brit történelembe. Bár Fülöp nem osztozott feleségével a hivatalos feladatokban, létfontosságú és folyamatos támogatást nyújtott Erzsébet számára. Fülöp herceg  2021. április 9-én, 99 éves korában halt meg. A gyászszertartás délután négykor kezdődik. A megemlékezést és a temetést az Origo délután élőben közvetíti.
Vágólapra másolva!

„Ezennel megnyitom ezt a dolgot – legyen bármi is ez."
(Fülöp herceg 1969-ben Kanadában egy ünnepélyes megnyitón)

Többször is járt Magyarországon

II. Erzsébet királynő férje többször járt Magyarországon, általában különböző lovassport-események miatt. Az 1978-as kecskeméti látogatása kisebb balesettel végződött: a négyesfogathajtó világbajnokságon vett részt, amikor kocsija hirtelen felborult. Egy magyar újságíró, Salánki Miklós sietett a segítségére, de a hercegnek szerencsére nem esett komolyabb baja. Pár évvel később, 1993-ban már feleségével, II. Erzsébet brit királynővel együtt tért vissza hazánkba.

A brit királyi pár hivatalos látogatása Magyarországon 1993. május 4-én, amikor az Alföldre is ellátogattak Forrás: PA Images via Getty Images/PA Images/Martin Keene

– jegyezte meg egy brit turistának a budapesti látogatáson a nyers humoráról ismert herceg.

A királyi pár a négynapos útján felkereste Bugacot is, ahol Fülöp herceget láthatóan lenyűgözte a magyar Alföld, és döbbenettel vegyes csodálattal figyelte a csikós bemutatót.

A királyi pár Bugacon is megfordult 1993-ban Forrás: PA Images via Getty Images/PA Images/Martin Keene

A királyi pár több vidéki városba is ellátogatott.

A királynő apja nem helyeselte a házasságukat

A fiatal Erzsébet hercegnő mindössze 13 éves volt, amikor először találkozott az akkor 18 éves Fülöppel. Erzsébet három évvel korábban lett trónörökös. Csatlakozott szüleihez és nővéréhez, Margit hercegnőhöz, akik 1939-ben látogatást tettek a dartmouthi haditengerészeti főiskolán.

Miközben Erzsébet visszafogottan és félénken viselkedett, lenyűgözte Fülöp stílusa és kiállása.

Fülöp herceg és Erzsébet hercegnő 1947. július 9-én jelentették be eljegyzésüket Forrás: Hulton Archives/Getty Images

A két fiatal sok éven át barátként levelezett egymással, eközben pedig Erzsébet egyre vonzóbbnak és szellemesebbnek találta a férfit, aki a királyi haditengerészetnél szolgált a második világháború idején. A romantikus kapcsolat csak később teljesedett ki köztük, amit egy évig tartó - hivatalos - udvarlás követett. A két fiatal 1947. november 20-án házasodott össze. A királyi házasság egyúttal a pusztító háborút követő nemzeti egységre is szólított. Erzsébet hercegnő házasságkötésük napján fogadalmat tett a Westminster-apátságban:

megígérte, hogy mindig engedelmeskedni fog a férjének, bár tudta, hogy ez technikailag lehetetlen, hiszen ő a királynő.

Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg esküvőjük napján, 1947. november 20-án Forrás: Getty Images

Bár az ortodox rítus szerint megkeresztelt Fülöp áttért az anglikán vallásra, és világháborús szolgálataiért többszörös kitüntetésben részesült, a hercegnő apja, VI. György király határozottan ellenezte a házasságot.

Ahogy egyszer fogalmazott, volt valami a pimasz fiatalemberben, ami irritálta.

Lánya jövendőbelijét több, nem túl hízelgő jelzővel illette: többek között azzal, hogy „nem úriember", „ingatag személyiség", vagy hogy „kalandor természetű". VI. György királyi mércével mérve ráadásul szegénynek is ítélte a német gyökerekkel rendelkező, száműzött férfit, akit nem tartott a megfelelő választásnak egy királyi hercegnő számára.

A királynő, Anne hercegnő, Edinburgh hercege és Károly herceg, 1951-ben Forrás: Getty Images

Fülöpöt a palota udvaroncai és a királyi család arisztokrata barátai, illetve rokonai „tiszteletlen külföldinek" tekintették, sokan egyszerűen csak „németnek" nevezték.

Titokban menekítették ki Korfu szigetéről

Tény, hogy a később II. Erzsébet férjeként ismertté vált Fülöpnek nem volt sem szokványos, sem felhőtlen a gyerekkora. Korfu szigetén született 1921-ben, nyolc évvel nagyapja, I. György görög király meggyilkolása után.

András görög és dán herceg, illetve Alíz battenbergi hercegnő egyetlen fiaként és legfiatalabb gyermekeként nehéz évek vártak rá, amikor megdöntötték a görög monarchiát.

Fülöp herceg édesanyjával és apjával 1925 körül Forrás: Getty Images

Az alig másfél éves Fülöpnek és családjának menekülni kellett az országból, amiben a brit királyi család segített nekik. V. György mint András herceg unokatestvére, feltehetően azért döntött a támogatásról, mert öt évvel korábban, az orosz forradalom alatt nem sikerült megmentenie egy másik unokatestvérét, II. Miklós cárt.

A csecsemő egy átalakított, régi narancsosládában tette meg az Adriai-tengeren át az Olaszországba vezető titkos hajóutat.

Fülöp gyerekkorát a különböző európai rokonok között ingázva töltötte, míg végül a család Párizs külvárosában telepedett le. 1930-ban súlyos csapás érte az ifjú herceget, amikor imádott édesanyja összeomlott mentálisan, és hamarosan szanatóriumba került. A család akkor esett szét teljesen, amikor apja Franciaország déli részén telepedett le, majd lánytestvérei is elköltöztek, miután német hercegekkel kötöttek házasságot.

Alíz hercegnő Fülöppel 1924-ben Forrás: PA Media

Az ifjú Fülöp gyermekkorát Anglia, Németország és Skócia internátusaiban töltötte.

Angliában anyai nagyanyja, valamint nagybátyja, Lord Mountbatten vette a szárnyai alá. Fülöp felvette a Mountbatten brit nevet, majd lemondott görög és dán hercegi címéről.

Háborús hősként többször kitüntették

Fülöp herceg 18 évesen már a Brit Királyi Haditengerészet kötelékében szolgált mint tengerészkadét. A második világháború több brit hadijelentésében is megemlítették a nevét. Első bevetésére a Földközi-tengeri flotta kötelékébe tartozó HMS Ramillies fedélzetén indult 1940-ben.

A következő évben a HMS Valiant csatahajón szolgálva vett részt a krétai ütközetben, amelyért elnyerte a görög vitézkeresztet.

Fülöp Mountbatten hadnagy a Brit Királyi Haditengerészet irodájában dolgozik 1947-ben Forrás: Getty Images

1943 júliusában már tengerész főhadnagyként és másodparancsnokként szolgált a HMS Wallace romboló fedélzetén, amikor egy éjszaka német bombatámadás riasztotta fel a legénységet. A gyors gondolkodású Fülöp egy fából készült tutajt dobott a vízre, a fedélzetén égő törmelékkel, ami elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy elterelje a Luftwaffe gép pilótájának figyelmét, közben pedig a hadihajó észrevétlenül el tudott menekülni.

– nyilatkozta Harry Hargreaves, a hajó egykori legénységének tagja a The Observer újságnak 2003-ban – Mindig nagyon bátor és találékony volt, és nagyon gyorsan gondolkodott.

A királynő és a herceg 1963-ban Forrás: Getty Images

Több hadihajón is szolgált a Földközi-tengeren, az Indiai-, valamint a Csendes-óceánon. Fülöpöt 1953-ban nevezték ki a flotta tengernagyának, Erzsébet hercegnő férjeként is tovább szolgált a haditengerészetben, a korvettkapitányi rangig jutott.

Egész életében büszkén viselte az egyenruhát,

és egy pillanatra sem enyhült a kötelességtudata. Fülöp herceget 90. születésnapján felesége, a királynő az Egyesült Királyság főadmirálisának nevezte ki.

Támogatta a hozzá közel álló ügyeket

Unokáihoz, Vilmos és Harry hercegekhez hasonlóan, Fülöp is gyakran hódolt a repülés szenvedélyének. II. Erzsébet férje 1953-ban lett a RAF pilótája, 1956-ban pedig helikopterpilóta, majd 1959-ben megszerezte a civil kereskedelmi pilóta engedélyét is. A királyi honlap szerint összesen 5986 órát repült. Utolsó repülőútját 1997. augusztus 11-én tette meg, ami a skót Islay-szigetre vezetett.

Udvarias társalgás, II. Erzsébet brit királynő és férje, Fülöp herceg beszélgetnek Forrás: AFP/Getty Images/Chris Jackson

Fülöp volt a királyi család első tagja, aki helikopterrel szállt fel a Buckingham-palota kertjéből.

Gyakran töltötte idejét a szívéhez közel álló ügyek felkarolásával, ideértve a sportot, az oktatást és a természetvédelmet. Futott, lovaspólózott, kerékpáros-pólózott, fogathajtó versenyeken vett részt, de szeretett néha festeni is, miközben

tizenöt éven át ellátta a Természetvédelmi Világalap (WWF) elnöki tisztségét.

Edinburgh hercege és a királynő 2014-ben a Braemar Gathering játékokon Forrás: REX Features

Fülöp herceg alapította 1956-ban az Edinburgh Duke Award díjat, ami azóta is a közösségi szolgálatra készülő fiatalokat segíti a világ országaiban.