Négy életképes embriót hoztak létre az északi szélesszájú orrszarvúk megmentésére

orrszarvú
Fatu és anyja Najin az északi szélesszájú orrszarvú, vagy fehér orrszarvú (Ceratotherium simum) egy ritka alfajának utolsó példányai. 24 órás fegyveres őrök védelme alatt állnak a kenyai Ol Pejeta rezervátumban.
Vágólapra másolva!
Négy életképes embriót hoztak létre tudósok, hogy megmentsék a kihalástól a legendás szárazföldi óriásemlőst, az északi szélesszájú orrszarvút - jelentette be csütörtökön a kenyai vadvédelmi hivatal (KWS).
Vágólapra másolva!

A hivatal és a vele együttműködő nemzetközi kutatócsoport közölte, hogy az embriókat márciusban hozták létre 19 éretlen petesejtből, amelyeket Fatutól, a két megmaradt északi szélesszájú orrszarvú egyikétől vettek le. Már kilenc embrió van, amelyekkel a kutatásban részt vevő partnerek megkezdhetik a projekt következő szakaszát, az embriók beültetését az Ol-Pejeta rezervátumban élő, déli szélesszájú orrszarvú dajkaanyákba.
Kenya tudósok és állatvédők nemzetközi konzorciumával együttműködve dolgozik azon, hogy mesterséges megtermékenyítés útján segítse megszületni a kihalás szélén álló alfaj új nemzedékét.
A Kenya északnyugati részén lévő Laikipia megye Ol Pejeta rezervátumában 2019 óta végzik az ott élő két utolsó nőstény éretlen petesejtjeinek kinyerését és mesterséges megtermékenyítésüket a már nem élő hímek lefagyasztott ivarsejtjeivel.

Fatu és anyja Najin az északi szélesszájú orrszarvú, vagy fehér orrszarvú (Ceratotherium simum) egy ritka alfajának utolsó példányai. 24 órás fegyveres őrök védelme alatt állnak a kenyai Ol Pejeta rezervátumban. Forrás: https://phys.org/news/2019-09-scientists-embryos-northern-white-rhinos.html

Március 28-án 19 éretlen petesejtet vettek le Fatutól, megtermékenyítették őket egy Suni nevű néhai hím lefagyasztott spermájával, így jött létre négy életképes embrió - írta a KWS.
A négy emberiót jelenleg folyékony nitrogénben tárolják azzal az öttel együtt, amelyeket korábban hoztak létre. Arra várnak, hogy dajkaanyák szervezetébe ültethessék őket, melyek majd kihordják és megszülik a borjakat.

(Forrás: MTI)