Véletlenül bukkantak a halál gyűrűjére Walesben

gyűrű
A berakásokkal díszített zománckoponya valószínűleg a halált szimbolizálja, mivel a latin „Memento Mori” kifejezés vésték rá, ami azt jelenti: „ne felejtsd el, hogy meg kell halnod”
Vágólapra másolva!
A fémdetektorok kilenc, felbecsülhetetlen értékű tárgyra bukkantak Walesben, köztük egy arany gyűrűre, amelyet fehér zománcból készítettek, majd kísérteties külsejű koponya díszítést kapott. A leletek a középkorból és a középkor utáni időszakból származhatnak.
Vágólapra másolva!

Graeme David Hughes, az Egyesült Királyság Dél-Wales Központjának vezető tanácsosa a tárgyak elemzése után hivatalosan is „kincsnek" nyilvánította őket. Ez a kifejezés gyakran olyan fémtárgyakra utal, amelyek megfelelnek az Egyesült Királyság régiségrendszerének régészeti kritériumának.

A kincsek ebben az esetben három arany- és ezüstérmét, arany- és ezüstgyűrűket, valamint személyes tárgyakat jelentenek, amelyeket a walesi társadalom felsőbb osztályú tagjai viseltek a 9. századtól a 17. századig.

A „nemesek" néven ismert aranyérméket III. Eduárd angol király uralkodása alatt, 1327 és 1399 között verték.

A berakásokkal díszített zománckoponya valószínűleg a halált szimbolizálja, mivel a latin „Memento Mori” kifejezés vésték rá, ami azt jelenti: „ne felejtsd el, hogy meg kell halnod” Forrás: Amgueddfa Cymru — National Museum Wales

A kísérteties, koponyát ábrázoló gyűrű azonban felkeltette David Balfour figyelmét, aki véletlenül bukkant rá fémdetektorával az ékszerre.

A berakásokkal díszített zománckoponya valószínűleg a halált szimbolizálja, mivel a latin „Memento Mori" kifejezés vésték rá, ami azt jelenti: „ne felejtsd el, hogy meg kell halnod".

A gyűrű alakjának, stílusának és írásmódjának elemzése azt mutatja, hogy valamikor 1550 és 1650 között készült.

– mondta Mark Redknap, az Amgueddfa Cymru - Wales Nemzeti Múzeum gyűjtemény- és kutatásvezető-helyettese a LiveScience online tudományos portálnak. – Hangulata tükrözi a korszak magas halandóságát, azt a motívumot és feliratot, amely elismeri az élet rövidségét és hiúságait.

A Llanwrtyd Wells városában felfedezett középkori aranyérmék Forrás: Amgueddfa Cymru — National Museum Wales

Valószínű, hogy az érméket a 14. század végén temették el, hogy így őrizzék meg azokat. Egy másik titkos készletben a szakemberek öt ezüstpénzt találtak Churchstoke-ban: ezeket az érméket VIII. Henrik uralkodása idején, 1530 körül temették el.

Egy harmadik kincset, egy kora középkori, ezüst kettős kapcsos csatot valószínűleg az angolszászok használhatták a 9. században.

Időközben Talgarth városában találtak egy újabb aranygyűrűt, amelyet „jelige gyűrűként" ismernek és a „Legyen állandó a végsőkig" mottót vésték bele. A közlemény szerint eredete a 17. század végére vagy a 18. század elejére nyúlik vissza.