Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újra bizonyították intelligenciájukat a tintahalak

Common Cuttlefish, (Sepia officinalis), in shallow water in front Komiza beach dive site, Vis Island, Croatia, Adriatic Sea, Mediterranean Sepia officinalis Profile shot Sea bottom Underwater shot Temperate sea Seagrass Common cuttlefish (Sepia officinali
Közönséges tintahal (Sepia officinalis), in shallow water in front Komiza beach dive site, Vis Island, Croatia, Adriatic Sea, Mediterranean (Photo by Franco Banfi / Biosphoto / Biosphoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Sikeresen teljesítették a "pillecukortesztet" a tintahalak, vagyis képesek voltak 50 másodpercet, de akár két percet is várni a vonzóbb jutalomfalatra, ellenállva a pillanat nyújtotta kísértésnek és lenyelni, amit éppen kínáltak nekik.
Vágólapra másolva!

Mostanáig csak a csimpánzokról, a varjakról és a papagájokról tudtuk, hogy sikeresen kiállták a pillecukorpróbát, amelyet eredetileg kisgyerekeknek fejlesztettek ki. A kísérlet azt vizsgálja, mennyire képes az alany ellenállni egy jutalomfalat kísértésének - ami a tintahalak esetében egy kicsiny puhatestű -, ha megértetik vele, hogy jobb falatot kap később.

A Proceedings of the Royal Society B című brit tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közölt tanulmány készítői azt akarták megmérni, mekkora az állatok önkontrollja és milyenek a tanulási képességeik.

Először megfigyelték, hogy milyen ételeket mennyire szeretnek, aztán hat kifejlett tintahalnak megtanították az ételek közötti választást.

Közönséges tintahal (Sepia officinalis) Forrás: Biosphoto via AFP/Franco Banfi / Biosphoto/Franco Banfi

Ezután minden egyes tintahalnak lehetősége volt választani egy olyan puhatestű között, amelyet a legkevésbé szeretett (királyrák), de azonnal bekaphatta, valamint egy kis élő garnélarák között, amelyet szeretett, de csak bizonyos idő után juthatott hozzá. A tintahalak 50-130 másodpercet voltak képesek várni, hogy az étvágyukat a kedvenc étellel elégítsék ki.

Változó körülmények között is megmérték a tanulási képességeiket. Mindegyik tintahalnak a saját tartályában el kellett döntenie, hogy a szürke vagy a fehér fény felé úszik. Csak az egyik színnél találta meg a vágyott jutalmat, a garnélát.

"Ahogy a tintahal megtanulta összekapcsolni a színt a jutalommal, változtattunk a szabályon, a másik szín felé kellett úsznia a garnéláért" - magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Alexandra K. Schnell, a Cambridge-i Egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatócsoport azt találta, hogy azok a tintahalak, amelyek a leggyorsabban tanulták meg a színt a jutalomfalattal párosítani, azonosak voltak a korábbi teszt legtovább várni képes egyedeivel. A tudósok hangsúlyozták, hogy a pillecukorpróbán való helytálláshoz szükséges önkontroll képessége mindig betölt valamilyen szerepet egy faj életében.

A tintahalaknál ez abból a szükségletből eredhet, hogy a fennmaradáshoz el kellett rejtőzniük, ki kellett várni a vadászatra a legalkalmasabb időpontot, mivel ha kockázatos időben indulnak, sok ragadozó felfalhatja őket - vélik a tudósok.

A vadászat optimális pillanatának kivárása az áldozatul esés kockázata nélkül - ez lehetett az, amiből a tintahalak önkontrollra való képessége kifejlődött.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről