Meghökkentő, de az Arktisz melegedése okozhatta a texasi hóviharokat

Texas Struggles With Unprecedented Cold And Power Outages GettyImageRank2 Color Image weather accidents and disasters business finance and industry fuel and power generation Horizontal
Lefagyott texasi helységnévtábla 2021. február 18-án.
Vágólapra másolva!
Az Északi-sarkvidék felmelegedése okozhatja az extrém hideg időjárást délen, állítják a kutatók.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok déli részén nemrég végigsöprő Uri vihar dermesztő hideget és általában nagy hóviharokat okozott. Texas államban a hideg idő sok helyütt áramkimaradásokat és infrastrukturális károkat okozott. A vihar több tucat halálos áldozatot is szedett.

Bár a vihar következményei nyilvánvalóak, az okok sokkal rejtélyesebbek. A klímaváltozással összefüggésben a jelenlegi időjárás felvet egy kézenfekvő kérdést: ha az éghajlat melegszik, akkor miért élnek át a világ egyes részei rendkívüli hideghullámokat?

A sarkvidéki levegő felmelegedése okozhattta az ítéletidőt Texasban Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

Ezt már évek óta kutatják a klímaszakértők. Az egyik elképzelés az Északi-sarkkör feletti hideg levegő mintázatára összpontosít. Ez a poláris örvényként vagy poláris vortexként ismert mintázat egy hideg, alacsony légnyomású terület, ahol a levegő örvénylő mozgással felfelé áramlik a sztratoszférába a Föld Északi- és Déli-sarkvidéke felett.

Amikor erőteljes, a poláris vortex szabályos mintában forog, a felfelé áramló levegő pedig egyfajta gátat alkot, amely északon tartja a hideg levegőt.

A meleg idő azonban megzavarhatja ezt a rendszert. Amikor a hőmérséklet emelkedik, a felfelé áramlás gyengül és bizonytalanabbá válik. Emiatt a hideg levegő kiszökhet és körbevágtathat a bolygón.

Bár több tanulmány utal az Északi-sarkvidék felmelegedése és a téli viharok növekedése közötti összefüggésekre, a kutatók még mindig nem teljesen biztosak abban, hogy miként alakíthatja át a sarkvidéki klímaváltozás a teleket világszerte. Ebben valószínűleg más tényezők is szerepet játszhatnak.