Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A szaglásvesztés az enyhébb COVID-fertőzés tünete

szaglás
Hirtelen kialakuló szaglásvesztéskor minden esetben fontos a COVID-19 antigén vagy PCR teszt elvégzése. A fokozatosan kialakuló szaglásvesztés hátterében gyakran idült orrmelléküreg gyulladás vagy egyéb idegrendszeri betegségek állhatnak, melyek esetében az alapbetegség tisztázása és kezelése hozhat javulást.
Vágólapra másolva!
Gyakrabban jelentkezik szaglásvesztés azok körében, akik enyhébb tünetekkel vészelik át a koronavírus-fertőzést. Az érintettek 25%-ánál a szaglás elvesztése tartós, akár 60 napon túl is fennáll. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, mit javasol ilyen esetben.
Vágólapra másolva!

A Journal of Internal Medicine közlése szerint a COVID-fertőzöttek 86%-ánál jelentkezik szaglásvesztés. Közülük a legtöbben – 55% - enyhe tüneteket tapasztalnak. A közepes-súlyos eseteknél 37%, a súlyos eseteknél csak 7% körüli a szaglásvesztéssel járó esetek aránya.

A szaglóhám károsodik

A koronavírus-fertőzés által okozott szaglásvesztést nem lehet összehasonlítani az egyszerű nátha esetén is jelentkező, hasonló panaszokkal. Míg nátha esetén az orrdugulás és orrfolyás, az orrnyálkahártya gyulladása okozza a rendszerint egy hét alatt megszűnő panaszokat, a kutatások szerint COVID-19 esetén a szaglóhám károsodik. Mivel ez a terület regenerációra képes, hosszadalmas, de sikeres lehet a gyógyulás.

Az enyhe tünetes érintettek körében a szaglásvesztés átlagosan 22 napig, 25% esetében azonban 60 napnál hosszabb ideig tartott. 5% esetben pedig akár 6 hónap is lehet, mire visszatér a szaglás.

Hirtelen kialakuló szaglásvesztéskor minden esetben fontos a COVID-19 antigén vagy PCR teszt elvégzése. A fokozatosan kialakuló szaglásvesztés hátterében gyakran idült orrmelléküreg gyulladás vagy egyéb idegrendszeri betegségek állhatnak, melyek esetében az alapbetegség tisztázása és kezelése hozhat javulást. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/szaglasvesztes-covid-miatt-igy-segit-a-szaglas-trening

Lelkileg megviseli a beteget

A szaglásvesztés sokak számára nem tűnhet súlyos állapotnak, azonban a kutatók ennek ellenkezőjére figyelmeztetnek. Különösen az egyéb mentális betegségben szenvedőket viseli meg ez az állapot, de a szaglás – és az ezzel gyakran párosuló ízlésvesztés – bárkinél okozhat szorongást, depressziós tüneteket, izolációt. Az ételek és italok ízének élvezete, egy virágcsokor vagy a kedvenc parfüm, illóolaj illatának élvezete nagyon tud hiányozni a mindennapokban, különösen hosszabb ideig húzódó szaglásvesztés esetén.


A szaglástréning segíthet

Klinikai kísérleteket folytattak az omega-3 zsírsav tartalmú készítmények szedésével kapcsolatban, emellett az A és B vitamin kezelés, szteroid tartalmú orrspray is segíti a károsodott szaglószerv működését javítani, gyógyítani COVID-19 fertőzés után – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.
A Brit Fül-orr-gége Társaság tagozatának augusztusi állásfoglalása emellett kiegészítő kezelésként a szaglástréninget javasolja. Érdemes a szaglásvesztést követően mielőbb elkezdeni és 3 hónapon át folytatni. A szaglástréning során naponta 2 alkalommal, alkalmanként 10-20 másodpercig 4 féle illóolajat kell apró szippantásokkal, orron át belélegezni. Amennyiben egyéb orrtünetek is jelentkeznek, már a kezelés megkezdésekor javasolt fül-orr-gégészeti kivizsgálás, egyébként akkor, ha nem tapasztalható javulás és a szaglás 3 hónap elteltével sem áll vissza.

(Forrás: Fül-orr-gége Központ
www.fulorrgegekozpont.hu)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről