Kitalálja, melyek a legveszélyesebb mérges állatok Ausztráliában?

A Sydney Funnel Web spider, Atrax robustus. One of the deadliest spiders in the world.Found on the Central Coast of NSW, just north of Sydney. Australia Front shot Overview New South Wales NSW July Sydney Funnel Web Spider (Atrax robustus) Stage of develo
A Sydney-tölcsérhálóspók, Atrax robustus. One of the deadliest spiders in the world.Found on the Central Coast of NSW, just north of Sydney. Australia. Biosphoto / Adam Fletcher (Photo by Adam Fletcher / Biosphoto / Biosphoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A méhek a legveszélyesebb mérges állatok Ausztráliában - derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.
Vágólapra másolva!

Az intézet országos sérülésfelügyeleti egysége által szerdán kiadott jelentés szerint az ausztrálok kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba méh- vagy darázscsípés, mint bármely más állat csípése, marása miatt annak ellenére, hogy Ausztrália ad otthont a világ néhány leghalálosabb kígyójának, pókjának és tengeri teremtményének.

Több mint 3500 ausztrál ember került kórházba valamilyen mérges állattal vagy -növénnyel való találkozás miatt 2017-2018-ban. Az esetek 26 százalékában - ez 927 embert jelent - méhcsípés miatt volt szükség kórházi ellátásra. Az esetek 19 százalékáért (666 ember) pókok, 17 százalékáért kígyók voltak a felelősek.

A Sydney-tölcsérhálóspók (Atrax robustus) egyike a világ leghalálosabb mérgű pókjainak Forrás: Biosphoto via AFP/Adam Fletcher / Biosphoto/Adam Fletcher

Az érintett időszakban 19 ember halálát okozták mérges állatok: 12-en méh- és darázscsípés, heten kígyómarás miatt haltak meg.

James Harrison professzor, a tanulmány egyik társszerzője szerint az eredményeiket figyelmeztetésnek kéne venni, és az ausztráloknak tudatosítaniuk kellene magukban az allergiás reakció lehetőségének veszélyét. "Sokan nem számolnak azzal a ténnyel, hogy a méhek is részei a képnek" - jegyezte meg a szakember.

Belföldi tajpán Forrás: Wikimedia Commons

Ausztrália ad otthont a világ 25 legmérgezőbb kígyófajából 20-nak, valamint a tölcsérhálós pókoknak, amelyeket a leghalálosabb mérgű pókokként tartanak számon.

A kórházi ellátást igénylő pókharapások több mint 40 százalékáért a vöröshátú pókok, míg a kígyómarások 36 százalékáért barnakígyók voltak a felelősek.

A méhek okozzák a legtöbb halálesetet Ausztráliában Forrás: Stvorecz Adrián

Harrison szerint a szárazföldön élő mérges állatok mellett Ausztráliában él a világ néhány legmérgezőbb tengeri teremtménye is, köztük az irukandzsi nevű medúzafaj. A szakember szerint ennek ellenére az érintett időszakban kevesebb mint 400 ember került kórházba ilyen tengeri állatokkal való találkozás miatt.

A csípések és harapások miatti kórházi kezelések aránya az Északi területen volt a legmagasabb és az Ausztráliai fővárosi területen a legalacsonyabb.