A legritkább nagymacska tűnt fel kölykeivel egy vadkamera előtt

amuri leopárd panthera FRANCE-ZOOLOGY-PANTHER Horizontal ANIMAL ZOO BIG CAT ENDANGERED SPECIES FULL-LENGTH BUST BABY ANIMAL AMUR LEOPARD
Amurileopárd-kölykök (Panthera pardus orientalis) egy francia állatkertben
Vágólapra másolva!
A legritkább nagymacska, az amuri leopárd példányait rögzítette egy vadkamera Oroszország egy távol-keleti nemzeti parkjában. Ezek az állatok jól másznak fára, bundájuk foltmintázata pedig annyira egyéni, mint az ember ujjlenyomata.
Vágólapra másolva!

A fiatal anyaállat, melyet Leo 117F néven azonosítottak, három kölykével jelenik meg a felvételen a Kínával határos Primorje közelében. A videón látható, ahogy a leopárdcsalád egy dombtetőn áll a Leopárdok földje nevű nemzeti parkban.

A nőstény feltehetően észrevesz egy állatot, ekkor elhagyja a helyszínt, valószínűleg közelebb megy az állathoz.

Rövidesen a kicsinyei is észreveszik, figyelni kezdik az anyjuk és a "betolakodó" közt zajló eseményeket. A felvételen a kölykök nem tűnnek ijedtnek.

Fiatal hím amuri leopárd Forrás: Biosphoto/© Claude Thouvenin / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Claude Thouvenin

– magyarázta a nemzeti park egy szóvivője, Ivan Rakov az AFP-nek. – Most fedeztük fel, hogy családja lett, ez az első alomnyi kölyke. Egyszerre három kis leopárdot felnevelni az orosz tajgán nem egyszerű feladat, tágas tér és sok élelem szükséges hozzá.

A leopárdok amúrinak nevezett alfaja a legritkább a világ nagymacskái közül. Jól másznak fára, bundájuk foltmintázata pedig annyira egyéni, mint az ember ujjlenyomata.

A szóvivő szerint a felvétel bizonyítja, hogy gyümölcsöző volt az orosz és kínai hatóságok orvvadászok elleni harca és más állatvédő intézkedései, melyekkel a súlyosan veszélyeztetett alfajt meg akarták menteni.

Amurileopárd-kölykök (Panthera pardus orientalis) egy francia állatkertben Forrás: AFP/Catherine Gugelmann

– tette hozzá.

Mintegy 40 amuri leopárdnak van "kettős állampolgársága" szabadon vadásznak a két ország határos területein. A 2012-ben létre hozott nemzeti park más nagymacskák, köztük hiúzok és amuri tigriseknek is otthont ad.

(MTI/AFP)