A kutyák lelkesebben játszanak, ha odafigyelünk közben rájuk

kutya
A kutyák szinte mindig, minden helyzetben kaphatók a játékra
Vágólapra másolva!
Az ember legjobb barátja akkor játszik a leginkább felszabadultan és boldogan, amikor nézzük. Egy új tanulmány szerint a kedvtelésből tartott kutyák sokkal nagyobb valószínűséggel játszanak más kutyákkal, ha gazdájuk jelen van és odafigyel rájuk. Ez a tudósok szerint egy érdekes lehetőséget vet fel: talán ezek az állatok egyfajta bemutatót tartanak annak érdekében, hogy a tulajdonosuk örömére tegyenek?
Vágólapra másolva!

Az Animal Cognition tudományos szaklapban publikált tanulmány szerzői a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a kutyák mélyen ráhangolódnak az emberek érdeklődésére vagy figyelmére. Eddig azonban nem volt megbízható adatuk arról, hogy ez a tudatosság hogyan befolyásolja az adott viselkedést, például a legjobb barátaink játékmódját.

A kutyák szinte mindig, minden helyzetben kaphatók a játékra Forrás: Pexels.com

– mondta Lindsay Mehrkam, az állatok viselkedéskutatója és a cikk vezető szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Valóban nagyon szembetűnő, hogy azok a kutyák, akiknek bármikor lehetőségük lenne egymással játszani, amikor csak szeretnének, ennek ellenére sokkal valószínűbb, hogy csak akkor kezdenek bele, amikor az ember odafigyel rájuk.

Clive Wynne, az Arizona Állami Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint az emberi figyelem növeli a játék gyakoriságát és intenzitását, többek között a birkózás, az üldözés vagy a gyengéd harapások számát.

A csapat tíz háziállattal végezte a kísérletet, amelyek korábban legalább hat hónapig együtt éltek. A tulajdonosok szerint valamennyien naponta legalább egyszer játszottak egymással.

Az oxitocin termelődés kulcsfontosságúnak tűnik Forrás: Shutterstock

Valamennyi kutyáról többféle videófelvételt készítettek: a gazda jelenléte nélkül, a tulajdonos jelenlétével, aki figyelmen kívül hagyta a játékot, valamint a jelen lévő és nagyon figyelmes gazdival, aki szóbeli dicséretet és simogatást osztogatott. Valamennyi forgatókönyvet többször elpróbálták.

Mindezek tükrében a tudósok azt találták, hogy a gazdák figyelme a kutyák számára olyan jutalom lehet, amelyet az ebek minden adandó alkalommal megpróbálnak elérni.

Alternatív megoldásként az állatok megtanulhatták, hogy az egymás közötti és intenzívebb játék olyan jutalmakhoz vezethet, mint például, hogy a tulajdonos csatlakozik a mókázáshoz vagy épp egy közös séta.

– mutatott rá Lindsay Mehrkam, hozzátéve, hogy az állatok a játékot a kötelékek megerősítésére is használják.

Abban azonban valamennyi szakember egyetért, hogy egy ilyen típusú tanulmány egyelőre sokkal több kérdéshez vezet, mint válaszhoz.