London méretű jéghegy szakadt le az Antarktiszról

antarktisz, selfjég
A brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) által 2021. február 26-án közreadott léig felvétel egy hatalmas repedésről az Antarktisz Brunt-selfjegén
Vágólapra másolva!
Egy óriási jéghegy szakadt el az Antarktisz Brunt-jégrenszeréről. A drámai jelenséget tavaly novemberben egy hatalmas repedés előzte meg, amely fokozatosan tovább nőtt. A jéghegy végül péntek reggel vált el az Antarktiszról.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett „North Rift" repedés a harmadik nagy szakadás, amely az elmúlt években történt a Brunt-selfjégrendszeren, ezért a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) tudósai már számítottak egy újabb esetre.

A brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) által 2021. február 26-án közreadott léig felvétel egy hatalmas repedésről az Antarktisz Brunt-selfjegén Forrás: MTI/AP/BAS/-

– prognosztizálta Dame Jane Francis, a BAS egyik kutatója a LiveScience online tudományos portálnak. – A Brunt-selfjégen GPS-eszközök sorát hagytuk hátra, amelyek információt szoláltatnak a jégmozgásról a BAS Cambridge-ben lévő központjába.

Hozzátette a „North Rift" repedése 2021. januárban napi mintegy 1 kilométeres sebességgel nőtt északkelet felé, ám február 26-án reggel a szakadék csupán néhány óra alatt pár száz méterrel kiszélesedett.

Ahogy azonban arra a szakemberek rámutattak, ez a jégszakadás egy természetes folyamat részét képezi, és nincs bizonyíték arra, hogy a klímaváltozás szerepet játszott volna benne.

A Brunt-selfjégrendszer egy 150 méter vastag jégtábla, amelyről rendszeresen szakadnak le jéghegyek. A legutóbbi azonban kivételesen nagy volt: becsült mérete 1270 négyzetkilométer, akkora, mint London területe az elővárosaival együtt.

– mondta Adrian Luckman, a walesi Swansea Egyetem, aki műholdas képekkel követte a jégrendszer történéseit az elmúlt hetekben.

A Halley kutatóállomás az Antarktiszon Forrás: British Antarctic Survey

Itt található a BAS Halley VI kutatóállomás is, ahol a tudósok megfigyelik a légköri eseményeket, ám a személyzetet valószínűleg nem érinti ez a szakadás. A kutatóállomás ezen télen amúgy is zárva tart, a 12 fős szakértőkből álló csapat már február elején elhagyta az Antarktiszt.

A kutatók most tanulmányozzák a műholdas felvételeket a jéghegy leszakadásáról, hogy meggyőződjenek arról, semmilyen váratlan ingatag helyzet nem állhat elő a megmaradt selfjégen, amely a kutatóállomást tartja.

A szakemberek szerint az elmúlt öt évben három nagy repedés alakult ki a Brunt-selfjégrendszeren, és valamennyien előre látták, hogy ez a látványos dolog be fog következni. Most azt figyelik, hogy ezek a repedések további jégleszakadásokat idéznek-e elő a következő napokban vagy hetekben.