Azt hitték, csak egy lépcsőfok, ám egy elképesztő leletet rejtett

római kőtábla, lelet, műtárgy
A római metszet eredete valószínűleg Kr. u. második századra nyúlik vissza
Vágólapra másolva!
A látszólag unalmas márványlap, amelyet tíz évig lépcsőként használtak az egyik angol kertben, valójában egy ritka, ókori római metszetet rejtett – ez derült ki egy új elemzésből. A felfedezés meglepte a kert tulajdonosát, aki megtudta, hogy a mintegy 63 centiméteres födém igencsak régi: a tudósok szerint az eredete Krisztus után a második századra vezethető vissza és körülbelül 15 ezer fontot, azaz közel 6 millió forintot ér.
Vágólapra másolva!

Azt egyelőre senki sem sejti, hogyan kerülhetett a márvány remekmű Angliába. A kutatók szerint valószínűleg Görögországban vagy Kis-Ázsiában, a mai Törökország területén véshették. Az értékes leletet a Woolley és Wallis aukciós ház kínálja eladásra.

Történelmének csak egy része ismert: körülbelül 20 évvel ezelőtt egy déli angliai falu, Whiteparish sziklakertjében tárták fel, majd több mint egy évtizedig rögzítőelemként használták, amikor a kert tulajdonosa észrevett két babérkoszorút, amelyet a felületére vájtak. Ekkor értesítették a szakembereket és a régészek azonnal megállapították, hogy igazán ritka leletről van szó.

Egy rejtélyes feliratot is felfedeztek rajta, amely így hangzik: „az emberek (és) a fiatal férfiak (becsület) Demetrios (fia), a leukioszi Metrodoros (a fia)".

Bár az ókori Római Birodalom területe kiterjedt a Brit-szigetekre is, ám a Woolley és Wallis szerint ez a tábla valószínűleg nem helyben készült, hanem körülbelül 300 évvel ezelőtt vihették Angliába.

A római metszet eredete valószínűleg Kr. u. második századra nyúlik vissza Forrás: Woolley and Wallis

– mutatott rá Will Hobbs, a Woolley és a Wallis régiségügyi szakembere egy nyilatkozatban, amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – Feltételezzük, hogy így került az Egyesült Királyságba; de az teljes rejtély, hogyan jutott egy hazai kertbe, és itt szeretnénk kérni a lakosság segítségét.

A whiteparish-i sziklakert egy 1960-as évek közepén épült ház részét képezi, és az árverés lebonyolítói abban reménykednek, hogy valaki talán fel tudja idézni a szükséges részleteket a lelettel kapcsolatban.

Az angol kert, ahol a márványlapot megtalálták Forrás: Woolley és Wallis

mutatott rá Hobbs. – A Cowesfield és Broxmore House néven ismert angol vidéki házak igencsak közel épültek Whiteparish-hoz, amiket 1949-ben lebontottak, miután a háború alatt a brit hadsereg katonai célokra birtokba vette őket.

Hozzátette: azt is tudják, hogy a ma családi vidámparkként működő Paultons Park épületét 1963-ban egy tűz pusztította el, ezért

az onnan származó törmeléket nem sokkal később újból felhasználták a környéken lévő építési területeken.

A különleges és ritka leletre tavasszal lehet licitálni: körülbelül 15 ezer fontot, azaz közel 6 millió forintot ér.