Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az utolsó pillanatban mentették meg a fiatal kardszárnyú delfint

orka
Vadászó kardszárnyú delfinek (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Hősiesen megmentettek a héten egy fiatal kardszárnyú delfint, ami az egyik skót tengerparti szakaszon rekedt. A brit Divers Marine Life Rescue (BDMLR) képzett orvosai és a segítőkész helyiek hétfőn juttatták vissza a mélyebb vizekbe a Skócia partjainál fekvő Sanday szigetén.
Vágólapra másolva!

Colin és Heather Headworth helyi lakosok épp a tengerparton sétáltak, amikor észrevettek egy mintegy 3,4 méteres kardszárnyú delfint, vagy más néven orkát vagy gyilkos bálnát (Orcinus orca). Azonnal értesítették a tengeri életmentő búvárok szervezetét, a Divers Marine Life Rescue (BDMLR) munkatársait. Emma Neave-Webb, a BDMLR területi koordinátora jelezte az esetet a sziget két másik tengeri emlősökkel foglalkozó orvostársának.

Skóciánál vetődött partra ez a hím gyilkos bálna Forrás: Emma Neave-Webb

– mondta Neave-Webb a LiveScience online tudományos portálnak. – De amint a helyszínre érkeztem és kiszálltam a járműből, már hallottam is az állat hangját és pontosan tudtam, hogy egy másik állatról lehet szó.

Hozzátette: egy orka volt az utolsó dolog, amire számított és nem is hitte el egészen addig, amíg meg nem látta a gyilkos bálna testén a jellegzetes nagy fehér foltokat.

A szakemberek ezután ellenőrizték a láthatóan igen fiatal állat egészségi állapotát.

Saját bevallásuk szerint kezdetben nagyon aggódtak, hogy talán elszakadt az anyától, ami újabb, komoly bonyodalmakat okozhat. Tudták, hogy ha ez a helyzet, akkor nem tudják megmenteni, mert könnyen elpusztulhat az anyja nélkül. A borjakat ugyanis 2 éves korukig táplálják a nőstények.

Egy speciális eszközzel segítették vissza a mélyebb vízbe Forrás: Emma Neave-Webb

– mutatott rá Emma Neave-Webb.

A tudósok a helyi lakosokkal együtt azonnal nekiláttak, hogy megkönnyítsék az állat lélegzését. A kimentése azonban igen nehéz feladatnak bizonyult, mert az állat besüllyedt a puha homokba. Az árapály azonban szerencsére gyorsan megérkezett, ami miatt a kardszárnyú delfin kezdett elmerülni a vízben és

a megmentői egy speciális hordágy segítségével „manőverezték" vissza az állatot a mélyebb víz felé.

Végül nyolc ember közreműködésével negyedóra alatt sikerrel jártak: az orka végre teljesen a vízbe merült és eltűnt a szemük elől. A csapat egy része még a parton maradt ezután, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kardszárnyú delfin nem akad el újra. Szerencsére ez nem következett be.

Vadászó kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography

A kutatók most óvatosan optimisták a fiatal orka túlélési esélyeit illetően, amely „nagyon hangos, aktív és éber" volt a megmentése perceiben. Úgy látják, hogy a közelmúltban táplálkozhatott, mert egészségesnek tűnt, így jó esélyei vannak a túlélésre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről