Karikó Katalin: Nem a díjakért dolgozom

Karikó Katalin, koronavírus,
In this undated family photo provided to AFP on December 15, 2020, Katalin Kariko poses for a photo. - Hungarian-American scientist Katalin Kariko’s obsession with researching a substance called mRNA to fight disease cost her a faculty position at a prestigious university, which dismissed the idea as a dead end. Now, her pioneering work -- which paved the way for the Pfizer and Moderna Covid-19 vaccines -- could be what saves the world from a 100 year pandemic. (Photo by Handout / FAMILY HANDOUT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Family Photo"/HANDOUT - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Saját magam mindig tudtam, hogy amit csinálok, az fontos, de semmilyen kitüntetésre nem vártam, nem a díjakért dolgozom - hangsúlyozta Karikó Katalin, a BioNTech cég alelnöke a Kossuth Rádiónak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Karikó Katalin kapta meg először a Közmédia Év Embere Díjat.

A biokémikus szabadalma alapján fejlesztették ki a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltások egyikét. A kutató a műsorban elmondta, hogy nagyon örült az elismerésnek, de nem a díjakért dolgozik, utoljára 40 éve, 1980-ban kapott ösztöndíjat a Magyar Tudományos Akadémiától.

Mint mondta, azért is örül a közmédia elismerésének, mert így a többi kutatónak is több figyelem juthat, és a jövőben jobban elismerhetik a munkájukat és a rangjukat a társadalomban, de a fiatalok érdeklődését is felkeltheti a tudományos pálya iránt.

Karikó Katalin, a BioNTech cég alelnöke Forrás: AFP/Handout

Arra a felvetésre, hogy sokan a Nobel-díj várományosaként emlegetik, úgy fogalmazott: nem gondol ilyenekre, nem számít semmire. A legnagyobb öröm az volt a vakcinával kapcsolatban is, hogy az embereknek reményt adott arra, hogy az életük visszatérjen a normális kerékvágásba - hangsúlyozta, hozzátéve, nagyon jól esett neki, amikor

a Pennsylvaniai Egyetemen az oltásra váró orvosok és nővérek megtapsolták őket.

"Azt hiszem el is sírtam magam" - idézte fel a kutató, aki december 18-án kapta meg az első oltást.

Mint mondta, a második oltást január elején kapja meg, de a statisztika szerint már az első is 88 százalékos védettséget ad. "Még az oltás helye sem fájt" - válaszolta arra a kérdésre, hogy tapasztalt-e valamilyen mellékhatást.

A kutató rengeteg megkeresést kap, mint mondta, igyekszik mindennek megfelelni. Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált neki. "Örült, hogy ilyen eredményeket értünk el, és ezáltal megoldódik ez a nagy probléma és vége lesz a járványnak" - idézte fel Karikó Katalin, hozzátéve, hogy

a miniszterelnök a véleményét is kikérte a vakcinákról, hogyan működnek, mennyiben különbözik az új vakcina a régiektől.

Jövő évre a kutató azt kívánja, hogy egy vírusmentes év legyen, az emberek újra visszatérhessenek a családjukhoz és félelem nélkül gyűlhessenek össze, az olimpiát meg lehessen tartani, színházba, koncertekre lehessen járni. "És felejtsenek el mindent: a vírust, a vakcinát, engem is, élvezzék hogy az élet visszatér a régi kerékvágásba" - fogalmazott Karikó Katalin.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről