Meglepő feliratot találtak a VIII. Henrik idejéből származó érméken

aranyérme
A feketepiacon különösen keresettek a muzeális aranyérmék ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Egy angliai család épp gyomlált a kertjében, amikor értékes kincsre bukkant. Mint később kiderült, az 1400-as évekből származó, eddig a föld alatt rejtőző aranypénz halmot találtak, amely – többek között – az angol uralkodókat ábrázolja IV. Edwardtól VIII. Henrikig. Az érméken a tudósok azonban meglepő és furcsa feliratokat fedeztek fel.
Vágólapra másolva!

A délkelet-angliai megyei angol kertben összesen 63 arany- és ezüstérme bújt meg, amely csaknem egy száz éves időszakot fed le: a 15. század végétől a 16. századig veretett pénzeket tartalmaz.

Az érmék közül négyen érdekes módon VIII. Henrik és három feleségének, Aragóniai Katalinnak, Boleyn Annának és Seymour Johannának a kezdőbetűje szerepel.

A kert tulajdonosai azonnal értesítették a British Múzeumot, amely a Portable Antiquities Scheme (PAS) adatbázisát is működteti. Utóbbi együttműködik azokkal a helyiekkel, akik történelmi leletekre bukkantak valahol az Egyesült Királyságban, és akik ezeket az eredményeket dokumentálják.

A délkelet-angliai megyei angol kertben összesen 63 arany- és ezüstérme bújt meg Forrás: British Museum

– mondta Barrie Cook, a British Museum középkori és kora újkori érmék kurátora a LiveScience online tudományos portálnak. – Azt nem tudni, hogy ez a temetési hely egyfajta pénzgyűjtőként funkcionált-e, ahol valaki rendszeresen elhelyezett érméket vagy a pénzt egyszerre ásták el.

A gyűjtemény akkoriban körülbelül 24 fontot tett ki, ami ma körülbelül 14 000 fontnak, azaz körülbelül 5,5 millió magyar forintnak felel meg.

– állítja a The Guardiannak John Naylor, az Oxfordi Egyetem Ashmolean Múzeumának érme-szakértője. – Ez az időszak az 1530-as évek végén és 1540-es években, amikor feloszlatták a kolostorokat, és tudjuk, hogy egyes egyházak megpróbálták elrejteni vagyonukat, remélve, hogy így hosszú távon képesek lesznek megőrizni azt.

VIII. Henrik és 6 felesége: VIII. Henrik és 6 felesége: Klevei Anna, Parr Katalin, Howard Katalin, Boleyn Anna, Parr Katalin, Aragóniai Katalin, Seymour Johanna. Forrás: AFP

Az újonnan talált érmék ennek alapján egy „fontos raktár" részét képezhették. 1526-ban az angol király Thomas Wolsey angol érsek, államférfi és a katolikus egyház bíborosa javaslatára átalakította a monetáris rendszert, megváltoztatta az érmék súlyát és új címleteket, például öt shillinges aranyérmét adott ki.

De nemcsak a címleteket változtatta meg, hanem azt a nagyon furcsa döntést is meghozta, hogy feleségei kezdőbetűjét is ráíratta az érmékre.

Hasonló gyakorlatra korábban még nem volt példa. Főként azért nem, miután VIII. Henrik hat házassága miatt a feleségei kezdőbetűi is igen gyakran változtak.