Ezek után biztosan nem fogja többé a kávéját papírpohárból inni

papírpohár, kávé
Mégsem a papírpoharas megoldást válasszuk?
Vágólapra másolva!
Rengetegen kérnek kávét elvitelre és a papírpoharak idővel az elmaradhatatlan társainkká váltak. Könnyűek, pont beleillenek a kezünkbe és olcsó megoldásnak tűnnek, azonban van egy óriási hátrányuk: műanyaggal vannak bevonva. Ez utóbbit tetézi, hogy nem újrahasznosíthatóak és biológiailag nem bomlanak le. A kutatók most újabb okot találtak arra vonatkozóan, hogy miért érdemes elutasítani őket: miattuk mikroműanyagok kerülhetnek a kávénkba, teánkba.
Vágólapra másolva!

Tény, hogy valamennyi élelmiszer-csomagoló anyagból mikroműanyagok kerülhetnek az ételeinkbe, bár az ezekkel kapcsolatos aggályokat a kutatók eddig keveset vizsgálták és nem is számszerűsítették. Pedig számos, olyan termék csomagolásában azonosították, mint a só, a dobozos tej, a halak és más tengeri gyümölcsök, vagy épp a teafilterek.

Ezek globális következményei az egészségünkre egyelőre azonban ismeretlenek, amit most a Journal of Hazardous Materials tudományos folyóiratban publikált tanulmány vizsgált.

Ideje lecserélni a papírpoharakat Forrás: Pinterest

– mondta Sudha Goel, a Indiai Műszaki Intézet (ITT) kutatója és a tanulmány egyik szerzője a ZMEScience online tudományos portálnak. – Ha rendszeresen lenyeljük ezeket, akkor idővel annak akár komoly egészségügyi következményei is lehetnek.

Ezt szem előtt tartva Sudha és kollégái úgy döntöttek, hogy meghatározzák a papírpoharakban használt műanyag rétegek típusait, és értékelik azok mechanikai, fizikai és kémiai tulajdonságainak változását, amikor forró anyaggal, például a kávéval vagy teával érintkeznek.

Emellett számszerűsítették a folyadék úgynevezett „mikroplasztikus terhelését" is.

A kutatók a kísérlet során forró vizet öntöttek az eldobható papírpoharakba, majd 15 percig állni hagyták. Ezután megvizsgálták, hogy mennyi mikroműanyag került a vízbe, de megnézték a pohár műanyag fóliáinak tulajdonságaiban tapasztalt változásokat is.

Mégsem a papírpoharas megoldást válasszuk? Forrás: Ivan Kurmyshov/Adobe Stock

Megállapították, hogy összesen 25 ezerre tehető a mikroműanyag részecskék aránya a 100 milliliter forró, 85–90 Celsius fokos folyadékban, 15 perc alatt.

Így ha egy átlagember naponta három pohárnyi teát vagy kávét iszik egy-egy papírpohárból, akkor ezzel mintegy 75 ezer apró mikroműanyag részecskét is elfogyaszt.

– mutatott rá Virendra Tewari, az indiai technológiai intézet, az Indian Institute of Technology Kharagpur igazgatója. – Gyorsan lecseréltük a műanyag poharakat az egyszer használatos papírpoharakra, de nem volt jó ötlet.

Tény, hogy a papírpoharak nagyon is kényelmesek, különösen a modern irodai környezetben.

Nem véletlen, hogy világszerte mintegy 264 milliárd papírpoharat gyártottak egyetlen év alatt, 2019-ben erre a célra.

Szerencsére alternatívák mindig akadnak, például a bambuszból vagy a más, nem műanyagból készült és újrafelhasználható poharak formájában.