Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A sivatagból kimentett, veszélyeztetett békáknak 200 utódja lett

Telmatobius dankoi
A veszélyeztetett békafaj, a Telmatobius dankoi
Vágólapra másolva!
Egy súlyosan veszélyeztetett békafaj, a Telmatobius dankoi tavaly megmentett maroknyi egyedének nemrég világra jött 200 utódját ünnepli a santiagói Chilei Nemzeti Állatkert - jelentette be a héten a dél-amerikai ország kormánya.
Vágólapra másolva!

Az apró, sötét foltos Telmatobius dankoi (más néven Loa vízibéka) békákat Chile legszárazabb sivatagjában egy sáros tócsából menekítették ki. Az állatoknál október 11. és 12. között történt meg a peték megtermékenyítése. A különböző fejlődési szakaszokban lévő utódok növekedését árgus szemekkel figyelik az állatkert szakemberei.

A veszélyeztetett békafaj az Atacama-sivatagban lévő Calama nevű, 180 ezer fős bányavároshoz közeli folyóban honos, ám az intenzív ipari tevékenységek és beruházások miatt a folyó rendkívül szennyezetté vált és kiszáradt.

Helyi kutatók egy csoportja a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) támogatásával tavaly kimenekített 14 békát a folyóból hátramaradt iszapos területről és Santiagóba szállították őket. Az állatok alultápláltak és dehidratáltak voltak. A tudósok megpróbálták újjáteremteni őshonos élőhelyük pontos körülményeit.

A veszélyeztetett békafaj, a Telmatobius dankoi Forrás: AFP

Az akció nagy nemzetközi figyelmet kapott, mások mellett Leonardo Di Caprio is elismerően írt a kutatók erőfeszítéseiről az Instagramon.

Az állatkertben a kutatók igyekeztek a békák természetes élőhelyét idéző lakhelyet kialakítani az állatok számára.

Megtalálásukkor a kétéltűek olyan rossz állapotban voltak, hogy a szakemberek abban sem voltak biztosak, hogy egyáltalán a repülőutat túlélik,

ám a 14-ből végül 12-en teljesen erőre kaptak, és a nemrég világra jött utódoknak hála talán sikerül megmenteni a fajt a kihalástól.

Gabriel Lobos, a calamai Természettudományi Múzeum kutatója szerint a következő nagy kihívás a békák természetes élőhelyének helyreállítása lesz, hogy idővel visszatérhessenek a vadonba.

Legalább 63 ismert vízibékafaj él Latin-Amerikában. A természetvédők szerint "a környezeti szempontból érzékeny lények a szénbányában küzdenek a fogyó regionális vízkészletek közepette".

(MTI, Origo)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről