Ki akar örökké élni? – A kortalan tudomány inspirálta a tanácskozást

boldogság, természet
A természet nem csak szép, hanem alapvetően fontos szerepe van életünkben, pozitív hatása van egészségünkre és jólétünkre
Vágólapra másolva!
Kortalan Tudomány címmel rendeznek online konferenciát és fesztivált Pécsen. Az eszmecserén szerepet kapnak többek között a járvány gazdasági hatásairól alkotott legújabb elméletek, kutatások, a gazdaság világa sem marad ki, például a küszöbön álló új ipari korszak jövőképét, az életünkre, munkánkra gyakorolt hatását is körüljárják a robotizáció és a mesterséges intelligencia térnyerésének fényében.
Vágólapra másolva!

Feldolgozzák az örök lét kérdéseit

Mint azt az eseményt ismertető közleményben írták, a PTE Transzdiszciplináris Kutatások Intézete által szervezett idei eseménysorozat témakörei az Öregedés művészete (Art of Ageing) köré épülnek, amelyet a szervező Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete

nemcsak biológiai folyamatként értelmez, hanem egy általános és univerzális folyamatként is, amely az idő múlását jelzi.

De ki akar örökké élni? – teszik fel a kérdést a konferencián, amelyre bárki regisztrálhat, mert 2020. október 6-10. között online rendezik meg (regisztációs link a cikk végén).

Sok tényezőnek van alapvetően fontos szerepe az életünkben, pozitív hatása van egészségünkre és a várható élettartamra Forrás: pexels.com

– derül ki a szekresztőségünkhöz eljuttatott egyetemi közleményből. – Ugyanakkor az örök élet utáni vágy már évezredek óta kíséri az emberiséget.

Hozzáteszik: van, aki a feltámadásban hisz, van aki a reinkarnációban, és olyanok is vannak, akik egész egyszerűen elfogadják sorsukat.

Tudományos fantasztikus művek dolgozzák fel a halál által meg nem szakított idő múlását, de mennyire lehet valós az örök lét lehetősége?

Különböző tudományterületek, neurobiológia, filozófia, vallás, művészetek szakértői beszélgetnek az örök lét feldolgozási formáiról.

Elérhető közelségbe kerül a robottechnológia

A pécsi fesztivál keretében a tudományok és művészetek színes, szórakoztató, inspiráló összefonódása valósul meg.

Az ipar 4.0, azaz a mesterséges intelligencián, egymással kommunikáló gépeken alapuló termelés nagyon is az ember szabadságát és kreativitását szolgálja Forrás: Astrid Eckert / TUM

A kollaboratív robotok és exoskeletonok interaktív bemutatása című program például megismerteti a tudomány iránt érteklődőkkel Sawyer-t, a Viapan kollaboratív robotját, aki

kezet fog, vagy éppen kávét főz, továbbá emel és rakodik helyettünk, hogy a gerincünk és ízületeink még sokáig szolgálhassanak minket és a kreatív, értékteremtő munkánkat.

Egy másik előadás Az ipar 4.0 hatása a munka jövőjére címet viseli, és arról szól, hogy az elöregedő európai társadalmakban egyre fontosabb, hogy a munkaerő alkotó jellegű munkát végezhessen, és a monoton, nagy erőkifejtést igénylő feladatokat gépek vegyék át.

Az előadás beszámol a kollaboratív robotok bevezetésének szervezési és kommunikációs feladatairól,

a termelésre gyakorolt hatásukról és arról, mennyire egyszerűen programozhatók ezek a kis méretű, hordozható, és ha nem is gondolkodó, de igen okos masinák.

A lelki egészség és rugalmasság megőrzése időskorban

A tudományos konferencia előadásain megismerhetjük az egyetem legújabb kutatási eredményeit, többek között a pszichológiai jóllét és megküzdési képesség, valamint a lelki egészség és rugalmasság megőrzése témákban.

Ahogy arra a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete felhívja a figyelmet,

az idősödés sokféle testi, pszichés és szociális változást hoz, és ezáltal rengeteg kihívás elé állítja az idős embereket.

Ugyanakkor ahogyan a testi működések vonatkozásában, úgy a pszichés funkcionálás kapcsán sem törvényszerű a leromlás és a funkciózavarok, betegségek kialakulása.

A 115 éves Kane Tanaka a jó példa a hosszú és boldog életre Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Masanobu Nakatsukasa

– mutatott rá Dr. Csókási Krisztina, a Pécsi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének egyetemi adjunktusa. – A „szokásos idősödés" együtt jár ugyan különböző lelki problémákkal és funkciócsökkenéssel, a leromló idősödési folyamat pedig bizonyos időskori pszichés kórképek megjelenésével, ám többféle módszer is rendelkezésre áll ezek megelőzésére vagy hatékony kezelésére.

Hozzáfűzte: talán ennél is fontosabb azonban az, hogy hogyan élhető meg a pozitív idősödés

(vagy úgynevezett „sikeres idősödés") és mennyi mindent tehetünk az időskori lelki egészség és jó életminőség megőrzése érdekében.

A konferencia részletes programjai ide kattintva találhatók.