Ha ilyen lepkét lát, meneküljön!

A kifejlett egyed
Vágólapra másolva!
Bármennyire is aranyosnak tűnik ez a rovar, ne érintse meg! Az amerikai gyapjaslepke (Megalopyge opercularis) a legmérgezőbb lepkefaj a Földön.
Vágólapra másolva!

A lepkét borító szőrök valójában mérgező tüskék.

A méreganyag az állat fejlődése során egyre erősebbé válik: a hernyót sem tanácsos megérinteni, de leginkább a kifejlett lepkétől kell óvakodni.

Ha véletlenül mégis hozzáérünk a rovarhoz, a csípés helyén vörös, fájdalmas duzzanat keletkezik. A bőrirritáció mellett sokaknál rosszullét – fejfájás, láz, hányás, vérnyomásproblémák, szapora szívverés, hidegrázás, hasi fájdalom – is felléphet, írja az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene című szakfolyóirat cikke. Gyakran esik le fákról, és ragad bele a ruhákba, ezért erdőkben, parkokban fokozottan óvatosnak kell lenni.

Hernyója Forrás: Wikimedia Commons

A Floridai Méreg Információs Központ szerint amennyiben megcsípne minket a rovar, a csípés helyét ragasszuk le celluxszal, majd hirtelen rántsuk le a ragasztószalagot; a módszerrel hatékonyan eltávolíthatjuk a bőrbe fúródott méregtüskéket.

Hogy mennyire nem vicc a lepke szúrása, jól mutatja, hogy 2018-ban két floridai gyereket is kórházba kellett szállítani miatta, sőt,

korábban komplett iskolabezárásokra került sor, mert az intézetek környékén elszaporodtak a rovarok.

A kifejlett egyed Forrás: Wikimedia Commons

Az amerikai gyapjaslepke Florida keleti partvidékén honos, de megtalálható az Egyesült Államok más részein is. Tölgy- és szilfák leveleivel táplálkozik, az erdők mellett felbukkan parkokban és épületek környékén is.