A Mississaugai Torontói Egyetem tudósai szerint az indiai szubkontinens első, kizárólag régészeti emlékek alapján ismert Indus-völgyi civilizációja már Krisztus előtt 2500-ban is gyártott tej- és tejtermékeket, köztük sajtot.
Egy korabeli helyszín alapos elemzésével megállapítottuk, hogy a tejtermék az étrendjük szerves részét képezte
– mondta Raja Chakraborty antropológus a ScienceAlert online tudományos portálnak, aki posztdoktori kutatásait Heather Miller antropológiai professzorral közösen végzi.
Az Indus-völgyi civilizáció, más néven Harappa-civilizáció tagjai építették az antik világ egyik legnagyobb birodalmát. A kutatók régóta tanulmányozzák a táplálkozási szokásaikat, amit a most publikált tanulmány segít jobban megérteni.
A szakemberek szerint ugyanis a tejtermék fontos része volt étrendjüknek, ami nem csak segített megtölteni az éhezők gyomrát, de stabil kereskedelmi terméket is jelentett.
Chakraborty Greg Slater-rel, a McMaster Egyetem professzorával közösen a stabil izotóp-analízisnek nevezett technikát használva vizsgálta meg a területen talált, ősi kerámiaszilánkokból származó élelmiszer-maradványokat. Ebből gyorsan kiderült, hogy
a tejtermék akkoriban nem csak az étkezés fontos részét képezte, hanem valójában meglehetősen gyakran kerülhetett az asztalra.
A tudósok által analizált 59 szilánk közül ugyanis 21-en találtak vízben nem oldódó tejzsír nyomokat: a kerámia ugyanis porózus és az élettartama alatt felszívja a benne főtt vagy tárolt ételek egy részét.
Ez a mértékű tejtermékfogyasztás lehetővé tehette a feleslegessé vált állati fehérje felhalmozását anélkül, hogy befolyásolta volna az állományban lévő állatok számát
– magyarázta Chakraborty. – Itt azonnal felmerül egy tejüzem létesítésének kérdése.
Az antropológus szerint ez azért is válhatott olyan fontossá ezen az ősi településen, mert kitűnő csereeszközt adott a települések és régiók közötti kereskedelemben, miközben lehetőséget nyújtott különféle gazdasági elképzelések, például egy sajtüzem megvalósítására.