Dinasztiát alapít a zoológiai szenzációnak számító magyar vastagbőrű

indiai páncélos rinocérosz
Csülök, az első Magyarországon született indiai páncélos rinocérosz
Vágólapra másolva!
Elutazott a héten a Nyíregyházi Állatparkból az ország első Magyarországon született indiai páncélos rinocérosza. A kis állat az Európai Fajmegőrzési Program döntése alapján a Szegedi Vadasparkba került, ahol dinasztiát alapíthat a most épült rinocérosz kifutóban – tájékoztatott az állatpark.
Vágólapra másolva!

Az indiai páncélos rinocérosza (Rhinoceros unicornis) bikaborjú 2018 szeptember 26-án természetes fogantatással, tizenhat hónapnyi vemhesség után jött világra. A Nyíregyházi Állatpark Csülök születését megelőzően nyolc éven át próbálta szaporítani indiai rinocéroszait.

Most, hogy Csülök kettő esztendős lesz, az Európai Fajmegőrzési Program tovább helyezte őt egy másik állatkertbe.

Csülök, az első Magyarországon született indiai páncélos rinocérosz Forrás: Sóstó Zoo

– tájékoztatott a Nyíregyházi Állatpark. – Aruna 2014-ben érkezett Berlinből, a tizenhat éves hím, Hans 2006-ban Nürnbergből, míg a tizenkét éves, Jasmin névre hallgató anyaállat 2010-ben a belgiumi Planckendael-ből került Állatparkunkba.

Hozzátették, hogy a két évvel ezelőtt világra jött vastagbőrű igazi zoológiai szenzációnak számít, mivel ezek az állatok természetes úton, zárt tartási körülmények között rendkívül nehezen szaporodnak.

A kis rinocérosz mindennapjait és gyarapodását születése óta figyelemmel kísérték a park szakemberei, akik azt is elárulták, hogy a borjú hatvan kilogrammos súllyal született és most 2 esztendősen közel 1 tonna.

Az indiai páncélos orrszarvú egyike a legveszélyeztetettebb fajoknak: jelenleg is zajlanak olyan természetvédelmi programok, melyek célja az indiai orrszarvúk visszatelepítése olyan területekre, ahonnan teljesen eltűntek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Könyvének besorolása szerint jelenleg „sebezhető" faj.