Megtalálták Magyarország legkisebb orchideáját

Epipactis pseudopurpurata
A mindössze 5 milliméteres orchidea faj, az Epipactis pseudopurpurata
Vágólapra másolva!
Augusztus elején nyílik Magyarország egyik legkisebb orchideája a Budai-hegységben, Telki határában. A kistermetű erdei orchidea a trencséni nőszőfű nevet kapta - tájékoztatott a Duna-Ipoly Nemzeti Park.
Vágólapra másolva!

Az új fajként előkerült a trencséni nőszőfűt (Epipactis pseudopurpurata) néven írták le, amely magyar elnevezését a szakmai körökben meghirdetett szavazás nyomán kapta, amely felvidéki lelőhelyére és elterjedésére utal. A nemzeti park szakemberei szerint mivel a hajdani Trencsén vármegye az Északnyugati-Kárpátok területén húzódik, így meglepetés volt az attól távoli, budai megjelenése. Sőt, azóta a Gödöllői-dombság területén is megtalálták kettő, kisebb állományát.

Az igen apró orchidea faj, az Epipactis pseudopurpurata Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

– tájékoztatott a Duna-Ipoly Nemzeti Park. – Csapadékosabb, hűvösebb időjárás esetén a virágzás eltolódhat augusztus közepéig is.

Több más, ritka erdei nőszőfűfajhoz hasonlóan száraz, meleg aszályos időszakban a növény „besül". Ez azt jelenti, hogy a virágai beszáradnak, lepotyognak, ilyenkor már szinte felismerhetetlenné válnak.

A trencséni nőszőfű virágai az önbeporzáshoz módosultak,

a rovarbeporzású fajokéhoz képest egyszerűbbek, kevésbé feltűnőek, mégis igazán különleges színfoltját jelentik a magyarországi növényvilágnak.