Útnak indult a NASA legújabb marsjárója

space Horizontal SPACE MISSION
This NASA video TV grab image show the NASA rover Perseverance after lift off after the first burn as it launches for Mars on July 30, 2020. - NASA's latest Mars rover Perseverance launched Thursday on an astrobiology mission to look for signs of ancient microbial life -- and to fly a helicopter-drone on another world for the first time. Take-off took place at 7:50 am (1150 GMT) from Cape Canaveral, Florida on board a United Launch Alliance Atlas V rocket. If all goes to plan, Perseverance will reach the Red Planet on February 18, 2021, becoming the fifth rover to complete the voyage since 1997. (Photo by Handout / NASA TV / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NASA TV/HANDOUT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint reggel 7 óra 50 perckor - közép-európai idő szerint 13:50-kor - sikeresen felbocsátották a NASA Perseverance nevű marsjáróját a floridai Cape Canaveral űrállomásról. A rovert egy Atlas V 541 rakétával küldték az űrbe.
Vágólapra másolva!

A szonda útja hét hónapig tart, és 687 földi napot fog eltölteni a Marson.

Frissítés: problémák adódtak a hordozórakétával

A NASA közép-európai idő szerint csütörtök este közölte, hogy műszaki problémák léptek fel a hordozórakétával. Az irányítóközpontba érkező adatok arra utalnak, hogy a rakéta biztonsági üzemmódba kapcsolt. Az irányítóközpontban valószínűnek tartják, hogy a Föld árnyéka miatt a hordozórakéta egy része túlságosan lehűlt.

A küldetés

A Perseverance elsődlegesen azt kutatja, hogy a múltban létezett-e mikrobiális élet a Marson.

Műszereivel életnyomokat - úgynevezett bioszignatúrákat - keres majd.

Arra, hogy mi minősül bioszignatúrának, elsősorban a kémiai kompozíció, az ásványtani tulajdonság, illetve szerkezet adhat választ. Az eredmények nem csupán azt fogják megmutatni, hogy a Marson voltak-e régen organizmusok, hanem azt is, hogy miként fejlődhetnek ki és terjedhetnek el különféle létformák a világegyetem bolygóin.

A kilövőállás Forrás: AFP/Gregg Newton

A robot érkezésének helye – és egyúttal kutatásának színtere – a Jezero-kráter lesz. A rover egy speciális fúróval mintákat is vesz a talajból, majd azokat tartályokban fogja tárolni. A tubusokat nem tudja visszajuttatni a Földre, ehhez egy újabb expedícióra lesz szükség, ami egyelőre tervezési fázisban van.

A rover több forradalminak ígérkező kutatóeszköz tesztelésébe is besegít.

Az egyik legfontosabb ilyen szerkezet a mindössze 2 kilogrammos Ingenuity helikopter, ami alkalmas lehet sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segítheti az emberek és a robotok munkáját.

A másik fontos kísérleti műszer a MOXIE elnevezésű berendezés, ami képes lesz oxigént előállítani a marsi szén-dioxidból. A gáz nem csak a levegővétel miatt elengedhetetlen a leendő telepeseknek, a rakéták hajtóanyagához szintén szükség lesz rá.

A Perseverance közvetlenül indulás előtt Forrás: AFP/Gregg Newton

Az elmúlt hetekben több kutatóeszközt is elindítottak a Mars felé: július 20-án az Egyesült Arab Emírségek Amal nevű űrszondáját, július 23-án a kínai Tienven-1-et bocsátották fel az űrbe.

Az időzítés nem véletlen, a Föld és a Mars egymáshoz viszonyított helyzete csak 26 havonta alkalmas arra, hogy a bolygónkról űreszközt juttathassanak szomszédunkra.

A következő ilyen alkalom 2022-ben lesz.

Az induló rover, és az azt szállító Atlas V 541 rakéta Forrás: AFP/Gregg Newton

A Perseverance várhatóan 2021. február 18-án érkezik meg a Marsra. A NASA eddig négy rovert (Pathfinder, Spirit, Opportunity, Curiosity) küldött a bolygóra.