Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kevesebb klímakárosító fluorgázt fog használni az Európai Unió

klímaváltozás
Vágólapra másolva!
Kevesebb klímakárosító fluorgázt fog előállítani és használni az Európai Unió, amely jó úton van afelé, hogy teljesen felhagyjon a gázok használatával - közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) a héten Koppenhágában.
Vágólapra másolva!

A fluor az egyik fő felelőse az ózonpajzs megrongálódásának

A fluorgázok szintetikus kemikáliák, amelyeket többek között a hűtőszekrényekben és a klímaberendezésekben használnak. Jelentősen hozzájárulnak az ember által előidézett klímaváltozáshoz, ezért használatuk csökkentése az unió emissziókorlátozást célzó stratégiájának egyik központi része.

Forrás: AFP/Pedro Armestre

1995-ben a kémiai Nobel-díjat Paul Crutzen meteorológus, Mario Molina és f. Sherwood Rowland amerikai egyetemi tanárok kapták megosztva

a légköri ózon keletkezésének és bomlásának vizsgálatában elért eredményikért.

Megállapították például, hogy a klór, a fluor és a bróm a légkörbe kerülve károsítják az ózonréteget.

Paul Crutzen kémiai Nobel-díjas meteorológus Forrás: European Parliment

A fluor gázokat - elsősorban fluorozott szénhidrogéneket - az ózont károsító - elsősorban a hűtőszekrényekben, aeroszolos palackokban használt - klórozott, fluorozott szénhidrogének helyettesítésére használják -, melyek azonban erős üvegházhatású gázok.

Már évek óta egyre kevesebb fluor-szénhidrogén kerül forgalomba

2018 sorozatban a harmadik év volt az unióban, amikor az engedélyezettnél kevesebb fluor-szénhidrogén került a piacra - közölte a szervezet. Ezekből a gázokból ebben az évben az EU 46 százalékkal kevesebbet használt el, mint amennyi a 2019-re előírt limit.

A szén-dioxid és más üvegházgázok kibocsátása a 19. század közepétől 1 Celsius fokkal emelte meg a globális átlaghőmérsékletet Forrás: AFP

A fluorozott üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke az Európai Unióban 15 évnyi töretlen emelkedés után

2015-ben visszaesett, és 2017-ben két százalékkal csökkent.

Egy EU-direktíva azt tűzte ki célul, hogy a fluorgázok emisszióját 2030-ig a 2014-es évhez képest kétharmadával csökkenti. A termelőknek és az importőröknek be kell tartaniuk az éves kvótákat, különben büntetésre kell számítaniuk.

(Forrás: MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről