Nem tud 10 fekvőtámaszt megcsinálni? Rossz hírünk van

fekvőtámasz
Vágólapra másolva!
Azok a középkorú férfiak, akik nem képesek 10 fekvőtámaszt megcsinálni, nagyobb eséllyel kaphatnak szélütést vagy szívinfarktust – állítja egy kutatás.
Vágólapra másolva!

Felesleges aggódnia az erősebb nem strapabíróbb képviselőinek, a legkevesebb 40 fekvőtámaszt teljesíteni képes férfiaknál a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata 97 százalékos csökkenést mutatott. Természetesen nem kell erőgépnek lenni, ha el akarjuk kerülni a korai halálozást, a már 21 fekvőtámaszt teljesíteni tudók esetében is negyedével csökkent a korai halálozás rizikója. A kutatást a Harvard Egyetem munkatársai készítették, a JAMA Network Open folyóiratban napvilágot látott tanulmány 10 évig vizsgálta az érintettek egészségi állapotát.

„Azok az önkéntesek, akik minimum 11 fekvőtámaszt megcsináltak, jóval kevesebb kardiovaszkuláris problémával szembesültek” – írták a kutatók, akik szerint fekvőtámaszozással sokkal pontosabb képet lehet kapni az egyén egészségi állapotáról, mint például futással vagy más fizikai állapotfelméréssel. Ez a módszer ráadásul gyorsabb és költséghatékonyabb is a hagyományos technikáknál, emellett bárhol, bármikor elvégezhető.

Forrás: Pixabay

Az új kutatásban összesen 1000 aktív tűzoltót vizsgáltak az Egyesült Államokban, az önkéntesek átlagéletkora 39,6 év, testtömeg-indexe (BMI) 28,7 volt. Az évek során a fizikai állapotfelmérés mellett folyamatosan nyomon követték a férfiak egészségi állapotának változásait.

Eredményeik azt mutatták, hogy a fekvőtámaszok száma és a hosszú távú egészségi állapot között erős kapcsolat tapasztalható.

Független szakértők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a kísérlet megállapításait más csoportoknál – például kevesebb testmozgást igénylő munkakört betöltőknél, illetve nőknél – is ellenőrizni kell.