Gagarin "útvonalán" terveznek turistákat felbocsátani az űrbe

Gagarin
Jurij Gagarin volt az első ember, aki a kozmoszban járt
Vágólapra másolva!
A világ első űrhajósa, Jurij Gagarin "útvonalán" repülhetnek hamarosan az űrturisták, mindössze egyszer megkerülve a Földet - közölte Dmitrij Rogozin, az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz vezérigazgatója keddi Twitter-bejegyzésében.
Vágólapra másolva!

Egyszer fogják megkerülni a Földet

A projektről Rogozin további részleteket nem közölt, csak annyit árult el, hogy a repülés rövidsége lehetővé teszi az alkalmi űrhajósok felkészítésének lerövidítését.

Jurij Gagarin volt az első ember, aki a kozmoszban járt Forrás: Space Answers

A tisztségviselő azt is bejelentette: a Roszkoszmosz szerződést kötött a Space Adventures elnevezésű amerikai céggel arról,

hogy 2021 végéig két nem hivatásos űrhajóst juttatnak fel ismét a Nemzetközi Űrállomásra,

ahol egy évtizede nem járt már űrturista.

A Nemzetközi Űrállomás a hozzá kapcsolódó Szojuz modullal Forrás: NOTIMEX/Archivo

A két fizető kozmonautát ugyanabban az űrhajóban fogják felbocsátani.

Űrturisták utaztatására gyártanak Szojuz űrhajókat

Az űrállomás mind a hét eddigi fizető látogatóját a Roszkoszmosz és Space Adventures összefogásával, Szojuz űrhajókon bocsátották fel.

Az R-7 Szemjorka háromfokozatú hordozóeszközből fejlesztették ki a Luna, majd később a Szojuz-rakétákat Forrás: Wikimedia Commons

A Roszkoszmosz szerint

az űrturizmus évi több száz millió dollárnyi bevételt hozhat majd.

Rogozin az RBK című gazdasági napilapnak januárban nyilatkozva kijelentette, hogy 2020 után Oroszország felfuttathatja a fizető űrhajósok utaztatására szánt Szojuz űrhajók gyártását.

Nyikita Sz. Hruscsov, az SZKP első titkára Jurij Gagarinnal (a kép jobb szélén) az első kozmoszban járt űrhajós, valamint váltótársa, German Tyitov társaságában Forrás: WERDRUSSIA.ORG

Gagarin 1961. április 12-én kerülte meg a Földet Vosztok-1 típusú űrhajójával. Azóta a Space Adventures hirdetése szerint eddig 550-nél valamivel több ember járt csupán a világűrben.

(Forrás: MTI)