Az „álmatlan elit” tagjainak napi ötóra alvás is pontosan elegendő

alvás
A Théta agyhullámok párhuzamba állíthatóak a tudatalattival
Vágólapra másolva!
Egy igazán kis csoportunk számára hét vagy nyolc óra alvás éjszakánként szükségtelen luxus. Ugyanakkor ezek az úgynevezett „röviden alvók" gyakorlatilag éjszakai baglyok és korai ébredők is egyben. Szinte minden nap éjfél után alszanak el és ébresztés nélkül már hajnali hét óra előtt kukorékolnak. Nincs szükségük kávéra vagy délutáni sziesztára, és általában tele vannak energiával, ambiciózusan és optimistán gondolkodnak. Ők az álmatlan elit, akiknek a titkát a kutatók ismét megpróbálták megfejteni.
Vágólapra másolva!

Igen eltérőek lehetnek az alvási szokásaink

Még a tudomány sem tudja pontosan megbecsülni, hogy pontosan hány röviden alvó van, és ez nem véletlen.

– mondta Daniel J. Buysse, a Pittsburghi Orvostudományi Egyetem pszichiátere, és az Amerikai Alváskutatató Orvostudományi Akadémia (American Academy of Sleep Medicine) korábbi elnöke a ZME Science tudományos portálnak. – A kutatásaink alapján minden száz emberből, aki úgy véli, hogy be tudja érni éjszakánként körülbelül öt órányi alvással, csak ötnek elegendő ekkora mennyiség.

Az éjjeli baglyok képesek reggel hét előtt, ébresztőóra nélkül kelni Forrás: pexels.com

A fennmaradó kilencvenöt ember esetében valószínűleg hosszú távú alváshiányról beszélünk, ami egy krónikus problémát jelent és számos nehézséghez vezethet.

Személytől függően kimondottan eltérhet az, hogy kinek, milyen hosszúságú alvási időtartamra van szüksége. Az egészséges alvásról szóló tanulmányok szerint az igen eltérő alvási szokásaink ellenére ugyanolyan egészséges lehet a „rövid alvás", mint a „hosszan alvók", akik akár kilenc órán át is képesek aludni.

A röviden alvók jellemzően igen gyorsan beszélnek

Az új tanulmány rámutatott egy igazán érdekes momentumra is a röviden alvók esetében: ez pedig egy enyhe típusú mánia, amit hipomániának neveztek el. A kutatás során tizenkettő öt óránál is kevesebb alvással beérő önkéntest vizsgáltak meg egy kontrollcsoport segítségével. Valamennyien naplót vezettek az alvási szokásaikról, majd rendszeres időközönként egy-egy kérdőívet töltöttek ki a munkájukról, a mindennapjaikról, valamint az életmódjukról.

A röviden alvók optimisták és mindig az élet napos oldalát látják Forrás: pexels.com

– magyarázta dr. Buysse. – Mindig az élet napos oldalán vannak.
Hozzátette azonban, hogy a tévhitekkel ellentétben nem az éjfél előtti alvás a legjobb, hiszen

az alvás első három-négy órája a legpihentetőbb (ekkor alszunk a legmélyebben), ami teljesen független attól, hogy mikor feküdtünk le.

Így amikor a röviden alvók elitje csak éjfél után merül el az álmok birodalmában, pontosan elegendő ideje van arra, hogy regenerálódjon a napi teendők után.

Mindenkinek megvan a saját biológiai órája

Jelenleg nincs orvosi recept vagy hatékony jó tanács arra vonatkozóan, hogyan lennénk képesek elsajátítani a röviden alvás zseniális képességét.

Pedig gyakran jól jönne úgymond meghosszabbítani napunkat, az érdemi tevékenységekre fordítható időt, és mindezt fáradtság vagy ingerlékenység nélkül, optimistán és vidáman.

Bár a kutatók számos beszámolót és esettanulmányt néztek át, mégsem sikerült egyelőre pontos diagnózist adni az esetről. Elsősorban arra kíváncsiak, egyénenként hogyan változik a szükséges alvási idő.

A különleges "elit" tagjai öt óra alvás után is kipihenten ébrednek Forrás: Photononstop/Self Images

– mondta Ying-Hui Fu, a kaliforniai San Francisco Egyetem genetikusa. – Végül is mindenkinek megvan a saját biológiai órája, amely meghatározza a szükségleteit.
Régóta jól ismert tény, hogy alvás közben a test és a lélek egyaránt pihen, és ez majdnem megfelel a valóságnak. A szervezet éjszakáról éjszakára azon dolgozik, hogy előkészítsen bennünket a következő nap kihívásaira, miközben az agyunk elrendezi a napközben szerzett információkat és élményeket.

Még keresik a tudományos megközelítést

A kutatók úgy gondolják, hogy az alvásunkhoz kapcsolódó mintázat már a gyerekkorunkban kialakul. A röviden, de kitűnően alvóknál ez a folyamat fejlődik tovább. Ez eleinte komoly, ám felesleges aggodalomra adhat okot a családtagok és a barátok számára, pedig abszolút természetesnek tekinthető.

– tette hozzá Ying-Hui Fu. – Az alvásproblémák ugyanis egyéni és társadalmi szinte is gondokat jelenthetnek, mert a többi között korlátozhatja a napi munkavégzést, csökkentheti a koncentrálóképességet és érzelmi kiegyensúlyozatlanságot is okozhat.

A megfelelő alvásra tehát mindenkinek szüksége van és fontos, hogy a bioritmus ne boruljon fel.

A kutatók szerint itt a hangsúly a megfelelő szóra esik, hiszen ismét bebizonyosodott, hogy alvási szükségleteink egyénenként eltérőek lehetnek.

– zárta gondolatait Daniel J. Buysse.
A kutatók a jövőben a genetika felé fordulnak, hogy megvizsgálják a családtagok körében tapasztalható, hasonló alvási mintázatokat.