A lágyhéjú teknősök új faját azonosították - nemsokára kihalhat

Pelodiscus variegatus lágyhéjú teknős
Pelodiscus variegatus lágyhéjú teknős
Vágólapra másolva!
A teknősök egy további faját azonosították Észak-Vietnamban és Kínában, a foltos lágyhéjú teknős (Pelodiscus variegatus) felfedezését a ZooKeys című tudományos folyóirat legfrissebb számában publikálták német, vietnami és magyar kutatók.
Vágólapra másolva!

A drezdai Senckenberg Természettudományi Társaság közleménye szerint a teknős mintegy 23 centiméter hosszú, zöldesszürke puha páncéljának mintázata feltűnő, nagy zöld-fekete foltok láthatók rajta, és főleg e morfológiai sajátossága segített a kínai lágyhéjú teknőstől elkülönülő fajként azonosítani.

A kínai lágyhéjú teknőst (Pelodiscus sinensis) sokáig egyetlen, nagy területen - Kelet-Szibériától Vietnamig - előforduló fajnak tartották, ám minél közelebbről megvizsgálják, annál több önálló fajt fedeznek fel a Pelodiscus sinensis név alatt, a most leírt foltos lágyhéjú teknős az ötödik faj ebből a Pelodiscus-nemből.

Pelodiscus variegatus lágyhéjú teknős Forrás: Thomas Ziegler

Minden újabb faj felfedezése azt jelenti, hogy kisebb a többiek természetes élőhelye és populációja, a foltos lágyhéjú teknőst is kihalás fenyegeti - közölték a drezdai kutatók.

A lágyhéjú teknősöket természetes élőhelyük pusztulása és a halászat fenyegeti, az állatok szerves részét képezik a kelet-ázsiai konyhának. Ráadásul Vietnam északi részén egy betolakodó faj támaszt versenyt a foltos lágyhéjú teknősnek, amelyet végső soron akár teljesen ki is szoríthat - figyelmeztet a tanulmány.

A legtöbb teknősfajtól eltérően a lágyhéjú teknősöket nem kemény szarupáncél, hanem csak rugalmas bőrpáncél védi.