Fellőtték a "kozmikus tűzijátékot" előidéző japán műholdat

rakéta
Epsilon-4 rakéta kilövése.
Vágólapra másolva!
Sikeresen felbocsátották pénteken azt a japán műholdat, amely a világon elsőként hoz létre mesterséges meteorzáport szórakoztató célú égi látványosságként.
Vágólapra másolva!

Fellőtték a mesterséges meteorzáport keltő műholdat

A tokiói székhelyű ALE Co. startup 60 centiméter széles, 80 centiméter magas és csaknem 65 kilogrammos műholdját a délnyugat-japán Kagosima prefektúrabeli Ucsinoura űrközpontból az Epsilon-4 japán fejlesztésű rakétával lőtték fel 500 kilométeres magasságba.

Epsilon-4 rakéta kilövése. Forrás: global.jaxa.jp


Az űreszköz 400 apró fémgolyócskát rejt magában, amelyeket bő egy év múlva fog kiengedni, amikor 400 kilométeres magasságig süllyed. A mindössze egy centiméter átmérőjű golyók teljesen el fognak égni a légkörben, olyan látványt nyújtva, mintha meteoreső hullana a Földre.
A 400 pirotechnikai golyó

20-30 meteorzápor megrendezésére lesz elegendő.

A műhold fedélzetén három szenzor fog gondoskodni arról, hogy a különböző színű fémgolyók a megfelelő irányba hulljanak.

A meteorzáport 2020 tavaszán láthatják majd a japánok

Az égi jelenséget Hirosima prefektúra part menti régiójában, a Szeto-beltenger mentén, egy 200 kilométeres körzetben lehet megcsodálni 2020 tavaszán. A cég szerint a "kozmikus tűzijátékot" milliók láthatják majd, még olyan távoli és fényszennyezett nagyvárosokban is, mint Tokió.

JAXA, a japán űrkutatási hivatal. Forrás: global.jaxa.jp

A cég reményei szerint az általuk generált csillaghullás segíteni fogja a meteorok és meteoritok vizsgálatára irányuló kutatásokat és egyszersmind örömteli pillanatokat szerez az embereknek.

Az ALE Co. nemcsak Japánban, hanem szerte a világon kínálni akarja

a szórakoztató célú kozmikus tűzijátékot, e célból fél év múlva újabb műholdat bocsátanak fel. Árakat egyelőre nem közöltek.

Időjárásmegfigyelő szatellitet is vitt magával

Az olcsón előállítható kis japán rakéta, az Epsilon összesen hét kisebb, "innovatív" magánműholdat vitt magával a kozmoszba, köztük a MicroDragon nevű szárazföld- és időjárás-megfigyelő szatellitet, amelyet a Vietnami Nemzeti Műholdközpont mérnökei fejlesztettek japán egyetemek tudósainak segítségével.

JAXA, japán űrkutatási hivata, a Kagosima prefektúrabeli Ucsinoura űrközpont. Forrás: global.jaxa.jp

A mesterséges intelligenciát alkalmazó, ezért a szárazföldről akár két személyi számítógépről is irányítható Epsilon fellövése jelenleg 5,5 milliárd jenbe (14 milliárd forint) kerül, feleannyiba, mint a leggyakrabban használt H-2A rakétái, de a japán űrkutatási hivatal, a JAXA még ennek is csaknem a felére, végső soron 3 milliárd jenre akarja leszorítani a költségeket.

(Forrás: MTI)