Csimpánzok tartják rettegésben az embereket Ugandában, gyerekeket is ölnek

Afrasia AFRICA Afro-Eurasia ALONE Behavior Behaviors Biodiversities Biodiversity Biodiversity management Bioiversity managements Biological diversity Biological diversity managements Black Blacks CHIMPANZEE Chimpanzee (Pan troglodytes) Chimpanzees Chimpan
Chimpanzee sat and grinning in the Kibale NP Uganda. Biosphoto / Patrick Kientz
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években többször támadtak csimpánzok emberekre, elsősorban a gyerekekre Ugandában, a jelenségnek halálos áldozatai is vannak, és terméskárt is eredményez. Egy néhány évvel ezelőtti eset következményeként egy kétéves gyerek meghalt, akinek még a hasát is felnyitotta egy agresszív csimpánz.
Vágólapra másolva!

A National Geographic riportja szerint a probléma évek óta létezik, hivatkozva egy 2014-es esetre, amikor egy csimpánz halálosan megtámadott egy kétéves kisgyereket, ellopva őt az anyjától.

- mondta el az esetet Ntegeka Semata. Négy gyerekével volt, hátrafordult vízért, ezalatt a csimpánz megfogta egyik gyereke kezét és elrohant vele.

Forrás: Biosphoto/Patrick Kientz / Biosphoto/Patrick Kientz

A gyereke sikított, mire mások is felfigyeltek a faluban, de hiába vették üldözőbe őket, már túl késő volt.

A gyereknek eltört a karja, a feje is megsérült, valamint a csimpánz felnyitotta a hasát és kiszedte a veséit

- folytatta a nő, hozzétéve, hogy gyereke a kórházba vezető úton halt meg.

Semada és férje több mint három évig éltek egy faluban élnek, építettek egy bambuszkerítést hátsó udvaruk köré, hogy távol tartsák a csimpánzokat. A nő elmondta, állandóan attól fél, hogy a csimpánzok visszajöhetnek. És valóban, a kerítés azonban nem okozott gondot a csimpánzoknak, állandóan viszajöttek, ezért a házaspár arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát, és szobát béreljenek három mérfölddel arrébb.

Forrás: Biosphoto/Régis Cavignaux / Biosphoto/Régis Cavignaux

A 2014-es haláleset óta is történtek halálos támadások, melyben gyerekek haltak meg, szám szerint hárman, de többen megsérültek, szerencsés esetekben sikerült elmenekülnük.

Az egyelőre nem világos, hogy a csimpánzok miért a gyerekeket támadják meg, de a riportban elhangzik az emlősök élőhelyének elvesztése az ország nyugati részén.

Az őshonos erdő nagy része eltűnt az utóbbi évtizedekben, fa-és tüzelőanyagot vágtak belőlük, a területet pedig növénytermesztésre használják a National Geographic riportja szerint.

Az Ugandai Vadvédelmi Hatóság tisztában van a problémával és honlapjukon meg is jegyzik, hogy

a csimpánzok valóban lehetnek agresszívek és barátságtalanok, különösen nem rokon egyedekkel.

A hatóság ügyvezető igazgatója, Sam Mwandha azt mondta, hogy nehéz, vagy akár lehetetlen megakadályozni, hogy ne vonják művelés alá a területet. Csak kérni tudnak és felvilágosítani, reménykedve, hogy méltányolni is fogják kérésüket.

Forrás: Biosphoto/© Juan-Carlos Muńoz / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Juan-Carlos Muńoz

A csimpánzok az emberek legközelebbi élő rokonai, 94 százalékos DNS egyezőséggel. Közvetlenek, kommunikatívak és intelligensek. Képesek arra, hogy eszközöket használjanak diótöréshez, vizet merítsenek, vagy botokkal kipiszkálják a termeszeteket fészkükből. De miután a növekvő népesség élőhelyüket fenyegeti, egyre közelebb kerülnek az emberek lakóhelyéhez - olvasható a Fox News oldalán.

Forrás: Biosphoto/Michel Gunther / Biosphoto/Michel Gunther

A Természetvédelmi Világszövetszég veszélyeztetettnek nyilvánította a csimpánzokat, úgy vélik, hogy már csak kevesebb, mint 300 ezren élnek az afrikai kontinensen.

Ugandában illegális megölni a csimpánzokat, de alkalomadtán megadják rá az engedélyt, amennyiben egy hím csimpánz megvadul.