Egy rejtélyes szörny majdnem leharapta egy nagy fehér cápa fejét

nagy fehér cápa
Vimy fején jól látható a hatalmas harapásnyom
Vágólapra másolva!
Az OCEARCH óceánkutató és cápamentő nonprofit szervezet hatalmas, majdnem négy méter hosszú nagy fehér cápát fogott ki a közelmúltban. Ez még nem lenne olyan különleges esemény, de a cápa fején egy óriási harapásnyom éktelenkedett. Mi sebezhette meg majdnem végzetesen a tengerek urát?
Vágólapra másolva!

Az OCEARCH kutatóhajója a kanadai Nova Scotia közelében fogta ki a nagy szenzációt keltő cápát. Az még nem lett volna különös, hogy ha a cápa testét sebhelyek borítják, hiszen ezek az óriások is összeverekednek egymással a koncért, illetve a párzási jogért.

Olyan harapásnyomot cápán viszont még egyik szakember se látott, amilyen a cápa fején éktelenkedett. Úgy tűnik, hogy a támadó majdnem teljesen bekapta a Vimy névre keresztelt cápa fejét.

Vimy fején jól látható a hatalmas harapásnyom Forrás: OCEARCH

Chris Fischer, az OCEARCH alapító igazgatója szerint ilyen sebet csak hasonló méretű vagy még nagyobb fehér cápa tudott ejteni Vimyn.

A szakember úgy véli, hogy Vimyt egy másik hím harapta meg miközben a párzási jogért harcoltak, de az is elképzelhető, hogy egy hatalmas nőstény, amelynek nem volt kedve párzani.

„Tudjuk, hogy a cápák párzása nagyon erőszakos" – mondta Fischer. „Az nem új dolog, hogy megharapják egymás fejét. Ez az életük mindennapos része."

Vimy újra szabadon Forrás: OCEARCH

De ekkora harapásnyom igazi ritkaság. Az expedíció által eddig jeladóval ellátott legnagyobb cápa 4,7 méteres volt. Becserkésztek ugyan egy 5,18 méteres nagy fehért is, de az megszökött, mielőtt felcímkézhették volna.

Vimyt szintén ellátták jeladóval, majd visszaengedték az óceánba.