Megalkották a világ legkisebb sztentjét

Stent, illustration 3D ILLUSTRATION ANATOMICAL ANATOMY ANGIOPLASTY ARTERIES ATHEROSCLEROSIS ATTACK BYPASS CARDIAC CARDIOLOGY CATHETER CIRCULATORY CORONARY EDUCATION EDUCATIONAL MEDICINE AND HEALTH HEART IMPLANT INFARCT INFARCTION INTERVENTION MEDICAL MEDI
3d illustration of three metal stents for implantation into blood vessels.
Vágólapra másolva!
Svájci kutatók megalkották a világ legkisebb sztentjét egy új eljárással, az indirekt 4D-nyomtatással.
Vágólapra másolva!

Az apró érháló negyvenszer kisebb, mint a most használatos modellek. Ilyen kisméretű sztentek magzatoknál, méhen belüli műtéteknél alkalmazhatók.

A sztent tulajdonképpen egy érfalat kitámasztó speciális drótháló, amelyet többek között az érsebészetben alkalmaznak az elzáródott erek tágítására, a vér áramlásának biztosítására. A magzatok húgyútjaihoz azonban jóval apróbb sztentre van szükség az általánosnál, és eddig, hagyományos eljárással nem sikerült ilyen kis méretűt előállítani.

A Zürichi Műszaki Egyetem kutatói viszont kifejlesztettek egy módszert, amellyel mikrostruktúrákat lehet megalkotni, és az eddiginél negyvenszer kisebb, kevesebb, mint 100 mikrométer átmérőjű, részletgazdag szerkezettel rendelkező sztentet létrehozni.

További fejlesztések és állatokon végzett tesztelések után ezeket a minisztenteket nagy valószínűség szerint bevethetik például a húgyúti szűkületben szenvedő magzatoknál. Ez az állapot ezerből egy gyereknél jelentkezik és életveszélyes húgyúti elzáródáshoz vezethet. Ennek megakadályozására a sebészeknek ki kell vágniuk a beszűkült húgyúti szakaszt és a nyitott végeket összevarrni. Kíméletesebb megoldás lenne, ha a szűkületet már magzati korban, az anyaméhben ki tudnák tágítani egy sztent segítségével.

(MTI/sda)