Inkontinencia: az eltitkolt népbetegség

gátizomtorna Perineal reeducation 30-40 year old Thirties ADULT kinesiotherapist Health professional Physiotherapy kinesiotherapy Gynaecology Urinary incontinence Muscle Muscular Renal disease Nephropathy Kidney disorder Obstetrics Kidne
Gátizomregeneráció elektromos stimulációval és biofeedbackkel
Vágólapra másolva!
Magyarországon feltehetően 800 000 ember szenved az akaratlan vizeletvesztés kellemetlen tünetei miatt, de mivel a betegség máig tabunak számít, ez a szám ennél jóval magasabb is lehet. Sokan nem tudják, de ma már számos lehetőség létezik a probléma mérséklésére vagy teljes megszüntetésére, és a közhiedelemmel ellentétben nem csak az idősebb korosztály és a szülés utáni nők érintettek a témában – hívja fel a figyelmet Dr. Zombory Ildikó belgyógyász szakorvos, inkontinencia- gátizomtorna szakértő.
Vágólapra másolva!

Magyarországon hozzávetőleg kb. hány inkontinenciával élő ember van?

Világszerte 423 millió ember szenved inkontinenciában, és ez a szám folyamatosan növekszik. Magyarországon a lakosság kb. 8-10 százalékát érinti, azaz feltehetően 800 000 ember szenved az akaratlan vizeletvesztés kellemetlen tünetei miatt.

Mivel a betegség máig tabunak számít, sokan nem beszélnek róla még a saját orvosukkal sem, ezért ez a szám ennél jóval magasabb is lehet.

Milyen típusai vannak az inkontinenciának?

A különböző típusú inkontinenciákat a háttérprobléma alapján több csoportra oszthatjuk, és célszerű mindegyik esetben már az első jeleknél orvoshoz fordulni, és megpróbálni tenni ellene.

Az egyik leggyakoribb forma a stressz (terheléses) vizeletinkontinencia, amikor erőkifejtéskor a hasban fokozott nyomás alakul ki, nevetéskor, tüsszentéskor vagy köhögéskor elcseppen a vizelet.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hirtelen megugró terhelés, a fokozott hasprés, a gátizomzatra is nagyobb nyomással hat, rosszul befolyásolva a kismedence zárófunkcióját, és a vizelet akaratlanul távozik a húgyhólyagból. Kialakulásában szerepet játszanak a kismedencei izmok és kötőszövetek elgyengülése, többszöri hüvelyi szülés utáni állapot, a túlsúly, az ülő életmód, esetleg egyes műtétek szövődményei és az öröklött tulajdonságok.

A sürgősségi vagy késztetéses (urge) inkontinencia hirtelen jelentkezik, akár egy nap bizonyos szakaszában.

Az érintettek vizelési ingert éreznek, és hiába próbálják visszatartani, sokszor már túl késő. A sürgető vizelési inger fiatal korban is jelentkezhet és bár nem minden esetben alakul ki akaratlan vizeletvesztés, de gyakran kényszerülnek a mosdóba járni, akár napi 10-15 alkalommal is.

Kevert inkontinenciáról akkor beszélünk, ha a fenti két típus tünetei együttesen jelentkeznek.

A vizeletinkontinencia az előzőeken kívül fennállhat akár egész nap folyamatosan, vagy különböző napszakokban, vagy csak éjszaka. Más szempontból, lehet funkcionális, amikor a páciens érzi az ingert és hiába igyekszik, képtelen időben elérni a mellékhelységet. Néha megfigyelhető csak nőknél vizeletvesztés mechnaikus külső ingerre, (pl. lovaglás kapcsán, vagy akár szexuális aktus alatt), illetve előfordul, nem meghatározható okok alapján, azaz az egyén nem tudja semmilyen tevékenységhez kötni a vizeletvesztés tényét, ilyenkor valószínűleg pszichés tényezők játszanak szerepet.

Forrás: Cultura Creative/Annie Engel

Nem csak vizelettartási probléma, hanem

székletinkontinencia is létezik.

Ilyen esetben a széklet akár szakaszosan, akár folyamatosan, akaratlagos irányítás nélkül ürül, amelyet a beteg nem tud megállítani. Ennek a kezelése különösen fontos!

Milyen módszerekkel lehet enyhíteni a tüneteket?

Az inkontinencia a megfelelő terápiával legtöbbször eredményesen kezelhető.

Kezelésének egyik legismertebb elsővonalbeli, nem gyógyszeres, nem invazív formája a gátizomtorna, amikor a medencefenék edzése, erősítése a fő cél.

Ez a torna a stressz-, és a sürgősségi inkontinencia kezelésének is nagyon hatékony formája. A gátizomtorna alkalmazása alatt nagyon fontos a medencefenék izomzat helyének, akaratlagos irányításának pontos önérzékelése, és a megfelelő gyakorlatok megfelelő végrehajtása. Ennek tudatos megtanulásához, alkalmazásához minden esetben ajánlott szakember segítségét kérni. Ennek a tréningnek megtanulásához például a biofeedback módszer kifejezetten hasznos segítség.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfiaknak is javasolt a gátizomtorna?

A férfiak többnyire prosztataoperációt követően szembesülnek az inkontinencia tüneteivel. A medencefenék edzése ebben az esetben az uraknak is tökéletes megoldás lehet, tehát a megfelelő gátizomtornával jelentős javulás, sőt, teljes gyógyulás is elérhető.

Kiknek javasolt még?

Hölgyeknek már babavárás előtt és közben, illetve utána is ajánlatos a gátizomzatot megerősíteni, természetesen a nőgyógyász szakorvossal konzultálva. Különösen fontos lehet a gátizomtorna olyan sportolóknál, akiknek a sport, amit végeznek, erős hasi nyomásfokozódással jár, így a medencefenék izomzatára nagy megterhelés jut. Ilyen a tenisz, a squash, a futás, a jogging, a labdasportok közül különösen a kézilabda, röplabda, kosárlabda, az atlétika, a torna, a golf és még sorolhatnánk.

A megfelelő gátizomtorna elsajátításához nagy segítség a PelviPower tréning.

Ezzel a speciálisan kontrollált biofeedback tréninggel megismerhetjük a gátizmokat, könnyen megtanulhatók azoknak megfelelő összehúzása, lazítása. A magnetoterápiás tréninggel pedig az egész gátizomzat, a farizmok és az akaratlagosan nehezebben működtethető izmok alapos edzése is megtörténik. A PelviPower magnetoterápia és a biofeedback tréning együttesen biztosíthatják a kívánt cél elérését.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Milyen megoldások léteznek a gátizomtorna és a biofeedback mellett?

Mivel az elhízás negatív hatással lehet a vizeletinkontinenciára, érdemes túlsúly esetén fogyókúrába kezdeni –

fontos, hogy a súlyvesztést kiegyensúlyozott korszerű étrend, és a testmozgás együttes alkalmazásával, fokozatosan kell elérni, nem gyorsan, hirtelen.

A vizeletürítés izmait lehet tudatosan edzeni, rövid ideig késleltetett vizeletürítéssel, amihez segítséget nyújt a vizeletnapló precíz vezetése. Ennek a terápiának az alkalmazását azonban először a kezelőorvossal kell egyeztetni, semmiképp nem ajánlott önállóan végrehajtani. Érdemes kerülni a kávé, a fűszeres ételek fogyasztását, és a dohányzásról is javasolt mielőbb leszokni. Egyeseknél lelki tényezők váltják ki, vagy súlyosbítják a tüneteket, ilyenkor az autogén tréning és egyéb relaxációs technikák is sokat segíthetnek.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Létezik a problémára gyógyszeres megoldás?

Bizonyos esetekben gyógyszeres kezelés javíthat az állapoton, de nem szabad elfelejteni, hogy a gyógyszereknek mellékhatásai is lehetnek. Minden esetben egy szakorvos méri fel, hogy melyik inkontinencia milyen gyógyszerrel kezelhető.

Mit kell tudni a lézeres beavatkozásról, és a műtétről?

A lézeres kezelés lényegében egy kötőszövet-fiatalító kezelés, mely mindössze néhány perces, kis fájdalommal járó beavatkozás. Legalább kettő, de egyéntől függően inkább négy-öt kezelésre van szükség. Ennek a beavatkozásnak az ára igen magas. Mostanában sokat hallani a HIFU kezelésről is, amely nem igazán műtétinek mondott módszer, de speciális műszerezettséggel a hüvelyben végzett beavatkozásról van szó. Ennek az ára is igen magas.

A műtét elvégzése a legmegterhelőbb beavatkozás a páciensek számára.

Gondos előkészítést, szakorvosi, valamint nem kellemes vizsgálatok után, egy kórházban végzett beavatkozás. Ez egy ún. szalagplasztika, melynek során egy speciális anyagot ültetnek be, ami megakadályozhatja az akaratlan vizeletvesztést. Mint minden műtétnek, ennek is van műtéti kockázata, és jelentős kiesést jelent pl. a munkavégzésben, vagy a mindennapi tevékenységeinkben.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Megelőzhető az inkontinencia?

A stresszinkontinencia az esetek jelentős részében megelőzhető rendszeres, jól végzett gátizomtornával.

Nők esetében már szülés előtt ajánlott ez a speciális tréning, utána pedig – főleg a tünetek megjelenése esetén - mindenképp érdemes edzeni a gátizomzatot.

Férfiaknál főleg prosztataműtét előtt érdemes elkezdeni a gátizomzat erősítését, ezzel is csökkentve az elégtelen működés kialakulásának lehetőségét. Nyilván a sérülések, vagy az egyéb betegségekből kialakuló inkontinencia nem előzhető meg, ott az alapbetegség gyógyítása, illetve az utólagos kezelés hozhat eredményt. Ezekre a problémákra is nagyon jó módszer lehet a biofeedback és magnetoterápiás összetett tréning.