Előre nem lehet tudni, kinél okoz sokkot a darázscsípés

ázsiai lódarázs
Ázsiai lódarázs (Vespa velutina)
Vágólapra másolva!
Ha valakit még nem csípett meg soha darázs, akkor nem lehet előre megmondani, hogy milyen mértékben érzékeny erre. Ilyen teszt nem létezik – tájékoztatott Mezei Györgyi allergológus. A darázscsípés azonban nem játék: az arra érzékeny egyéneknél akár anafilaxiás sokkot okozhat, amely sürgős beavatkozást igényel.
Vágólapra másolva!

Csípés után súlyos tünetek jelentkezhetnek

Ha valaki allergiás a méh- vagy darázscsípésre, akkor a szervezet olyan ellenanyagot termel, amely „nagyon nagy vihart kavar" a szervezetben, amikor a méreg bejut.

– mondtaMezei Györgyi allergológus. – Végső esetben anafilaxiás reakció, majd pedig sokk követi a csípést. Ez már eszméletvesztéssel is járhat.

Ázsiai lódarázs Forrás: Wikimedia Commons


Hozzátette, hogy ha valakinél már jelentkeztek a csípés utáni súlyos tünetek, azonnal orvoshoz kell vinni, ahol felkészítik a teendőkre.

A darázscsípés az arra érzékeny egyéneknél anafilaxiás sokkot okozhat, amely a szervezetnek allergén anyagok (jelen esetben a darázs méreganyaga) által kiváltott súlyos, életveszélyes állapothoz vezető túlérzékenységi reakciója.

Ez általában az immunrendszer rendellenes működésére vezethető vissza és sürgős beavatkozást igényel.

Eszméletvesztés is kísérheti a tüneteket

A csípés után pár perc elteltével a csípés helyén vörösség, csalánkiütés jelentkezik, nem ritka a csípés környékének intenzív duzzanata sem. Ha a szervezet a rovar méreganyagával szemben túlérzékennyé vált, akkor a heves allergiás tünetek a csípés bekövetkezése után pár perccel már megjelennek. Ilyenek

a légzési nehezségek, a szapora légvétel, a belégzéskor hallható húzó hang, a hányinger, a verejtékezés, a bőr szederjessége, a vérnyomásesés,

a legsúlyosabb esetben akár eszméletvesztés is kísérheti a tüneteket.

A darázscsípés akár halálos is lehet Forrás: Wikipedia Commons

– fűzte hozzá Mezei Györgyi allergológus.
Bár a kalcium egy kis időre javítja az ember közérzetet, késlelteti a folyamatot, de sok esetben inkább csak csökkenti az igazán hatékony terápiák lehetőségét. Az allergológusok enyhe tünetek esetén inkább a hideg vizes vagy jeges borogatást javasolják a kalcium helyett.