Pusztító szárazság és hatalmas árvizek jönnek Afrikában

felmelegedés
A felmelegedést egyértelműen külső tényezők okozzák a tanulmány szerzői szerint
Vágólapra másolva!
A globális felmelegedés és az éghajlatváltozás a korábbiaknál jóval súlyosabb aszályokat eredményezhet, valamint a korábban előrejelzettnél nagyobb és pusztítóbb árvizeket okozhat Afrikában a kutatók figyelmeztetése szerint.
Vágólapra másolva!

A viharok és árvizek helyzete súlyosbodik

A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a kontinens számos, extrém csapadékot fog megélni a
következő nyolcvan évben. Ezek pusztító árvizeket, viharokat okozhatnak, és zavart a gazdálkodási gyakorlatokban. Ezzel párhuzamosan pusztító aszályok várhatóak, ami jelentősen károsíthatja a növény- és élelmiszer-termelést is.


– mondta Elizabeth Kendon, az exeteri a Met Office Hadley Központjának kutatója. – A viharok és árvizek helyzete súlyosbodik, de a nagyon száraz időszakok is egyre komolyabban befolyásolják a termést.

Szembe kell nézni az aszály visszafordíthatatlan hatásaival Forrás: photolib.noaa.gov

A meteorológiai kettősségért a kutatók a fosszilis tüzelőanyagokat teszik felelőssé, ami miatt jelentősen megnőtt a légkörben a szén-dioxid koncentrációja, miközben a hőmérséklet drasztikusan és veszélyesen emelkedik.

Legalább tíz napig tart a szárazság

A most publikált, új meteorológiai tanulmány beszámol a szélsőséges időjárás és a hőmérséklet-emelkedés Afrikára gyakorolt, valószínűsíthető hatásairól, de jelzi azt is, hogy a nyugati és a központi területek fognak a leginkább szenvedni a bekövetkező eseményektől.

Egy indiai fiú megpróbálja magát lehűteni vízzel New Delhi-ben 2019 május 29-én Forrás: phys.org

Az érintett régióknak számos országában, köztük Nigerben, Nigériában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban várhatóan jelentős népességnövekedés várható, és emiatt különösen érzékeny lesz majd a súlyos áradásokkal szemben.

A csapadékspektrum másik végén a vizsgálat kimutatta, hogy az esetek többségében növekedni fog a szárazság ideje is, ami legalább tíz napig tart majd a régió legjelentősebb részének közepén. Ez viszont komoly zavarokat okozhat a növénytermesztésben.

A felmelegedés és következményei súlyosan fenyegető globális problémát jelentenek Forrás: pexels.com

– magyarázta Kendon. – Eddig úgy gondoltuk, hogy csupán harmincévente következhetnek be intenzív esőzések a régióban, ám a legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy ez most már három-négyévente be fog következni.

Súlyos csapást mérhet az élelmiszerbiztonságra

A megjósolt eseményekre kitűnő példát szolgáltat az a két héttel ezelőtti eset, amikor az ugandai Kampala déli részén óriási mennyiségű csapadék esett, amely nyolc ember halálát okozta. A tavalyi, kenyai árvizek miatt is legalább tizenöten vesztették életüket és több ezren elveszítették otthonukat.

Körülbelül egymilliárd embernek kell elhagynia az otthonát? Forrás: Xinhua/Shutterstock

A kutatásaink arra utalnak, hogy a szélsőséges csapadékmennyiségek valószínűleg hét vagy nyolcszor gyakoribbá válnak a jövőben

– hangsúlyozta a kutató. – Afrika lesz az éghajlatváltozás szempontjából az egyik leginkább veszélyeztetett terület a bolygón, amely súlyos csapást mérhet az élelmiszerbiztonságra az egész világon.
A kutatók eredményeiket a Nature Communications tudományos folyóiratban publikálták, amelyek az időjárási minták részletes elemzésé és az afrikai esőzések előrejelzésein alapulnak.