Hím rozsomákkal gazdagodott a Pécsi Állatkert

rozsomák
Vágólapra másolva!
A csehországi Brnóból érkezett, Vadim nevet viselő hím rozsomákkal gazdagodott a Pécsi Állatkert; a vadaspark veszélyes ragadozója hosszas biztonsági előkészületek után foglalhatta el a kifutóját - tájékoztatta szerdán az intézmény az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Már csak 120 példány él a vadonban a legnagyobb menyétféléből

A rozsomák (Gulo gulo) a négy őshonos európai nagyragadozó egyike, a barna medve (Ursus arctos) a szürke farkas (Canis lupus) valamint a hiúz (Lynx lynx) mellett. Az Észak-Európában elsősorban Skandinávia bizonyos területein élő és a menyétfélék családjába tartozó ragadozóból mindössze százhúsz példány fordul elő a kontinensen.

A rozsomák, a legnagyobb menyétféle vérengző ragadozó Forrás: Wikimedia Commons

Magyar népies elnevezése a torkosborz,

arra utal, hogy ez az állat sokkal több prédát zsákmányol, mint amennyit megeszik. Hatalmas mancsokkal és karmokkal rendelkezik, óriási területeket jár be és szüntelenül vadászik.

A rozsomák képes még egy legyengült rénszarvas elejtésére is Forrás: Wikimedia Commons

A rozsomákok nem vetik meg a döghúst sem, de általában friss zsákmányért kutatnak

és képesek akár egy legyengült rénszarvast is elejteni. A faj egyedei nagyon jól másznak, sok esetben prédáikat a fák tetejéről leugorva ejtik el óriási karmaikkal.

Valószínű, hogy még az idén társat kap Vadim

A pécsi állatkertben Vadim takarmánya változatos csontos marhahúsból, lóhúsból és halból áll.

A Pécsi Állatkert lámakifutóját kapja meg Vadim, és még az idén érkező párja Forrás: facebook / Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárium

Vadim számára - a biztonsági előírásokat betartva - a lámakifutót alakították át

és szerelték fel olyan erős rácsozattal és biztonsági rendszerrel, amely a medve vagy a hiénák kifutójáéval vetekszik - hangsúlyozta az állatkert.

Az új pécsi állatkert főbejárata, háttérben a TV-toronnyal Forrás: Lantos Gábor

A karbantartók és gondozók kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy megfelelő rejtekhelyeket, mászási lehetőségeket biztosítsanak az állat számára. A tervek szerint a hím rozsomák még az idén társat kaphat.

(Forrás: MTI)