Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Borzasztó betegséget kerülhet el, ha hagymát eszik

hagyma hagymák
Different varieties of garlic at International Green Week in Berlin, Germany, 23 January 2015. The 80th International Green Week comes to a close. Photo: FELIX ZAHN/dpa
Vágólapra másolva!
A hagymafélék rendszeres fogyasztása csökkentheti a kolorektális daganatok (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatát – derült ki egy kínai tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A Liaoning tartománybeli Senjangban működő First Hospital of China Medical University szakemberei úgynevezett esetkontroll-vizsgálatot végeztek három helyi kórházban a 2009 júniusa és 2011 novembere közötti időszakra fókuszálva. Egy ilyen retrospektív vizsgálat során a kutatók a múltba visszatekintve keresik a relatív kockázatot egy bizonyos tényezőnek való kitettség és egy következmény között.

A tanulmány 833, kolorektális rákkal küzdő páciens, valamint a kontrollcsoportot alkotó, 833 egészséges önkéntes bevonásával készült. Az alanyoktól élelmiszerfogyasztási kérdőívek, valamint személyes interjúk révén nyertek demográfiai és táplálkozási adatokat.

Az Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology című folyóiratban publikált tanulmány szerint Északkelet-Kínában a kolorektális rák alacsony kockázatát figyelték meg azon férfiak és nők körében, akik rendszeresen nagy mennyiségű hagymafélét, például fokhagymát, póréhagymát, vöröshagymát és mogyoróhagymát fogyasztottak.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Zahn

Az eredmények szerint azoknál, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak hagymaféléket, 79 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki vastag- és végbélrák, mint azoknál, akik a legkevesebbet ették a hagymákból. A kutatók szerint minél nagyobb a bevitel, annál nagyobb a védettség a kolorektális rákkal szemben.

A fokhagymafogyasztás és a rákkockázat közötti összefüggés ugyanakkor nem volt jelentős a disztális részen kialakuló bélrák esetében.

A tanulmány szerint a jótékony hatás akkor figyelhető meg, ha valaki évente nagyjából 16 kilogrammnyi vagy naponta 50 grammnyi hagymafélét eszik meg.

A kutatók rámutattak, hogy az elkészítési mód is befolyásolhatja a hagymák tápanyagértékét. A friss fokhagyma összezúzásával megmaradnak, a hagymák felforralásával azonban részben odavesznek a hasznos tápanyagok.

(MTI/Hszinhua)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről