A kávéfogyasztás több előnnyel, mint hátránnyal jár

Élénkítő hatása miatt kedveljük elsősorban a teát és a kávét is
Vágólapra másolva!
A mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás több előnnyel, mint káros hatással jár az egészségünkre az újabb kutatások szerint. A napi három-négy csésze fekete nem csak kitűnően élénkíti a testet és a szellemet, hanem csökkenti a májbetegségek lehetőségét is. Nem véletlen, hogy világszerte több mint két milliárd csésze kávét fogyasztanak minden egyes nap.
Vágólapra másolva!

Véletlenszerű kontrollvizsgálatok erősítik az eredményeket

Már a korábbi tanulmányok is jótékony kapcsolatot mutattak a kávéfogyasztás és a májbetegségek megelőzése között. Az eredmények megerősítésének és további lehetőségek feltárása érdekében a Southhamptoni Egyetem kutatói most kettő meta-analízist végeztek: az egyik a kávéfogyasztás és a cirrózis közötti, a másik pedig a kávéfogyasztás és a májrák között kapcsolatot vizsgálta. Azt tapasztalták, hogy mindkét betegség kialakulásának alacsonyabb volt a kockázata azoknál az embereknél, akik több kávét fogyasztottak.

A kávéhoz könnyű hozzászokni, a koffein jótékonyan élénkít és felpörget, ráadásul finom is Forrás: pexels.com

– mondta Robin Poole, az egyetem közegészségügyi specialistája. – Az esetleges bizonytalanságok eloszlatása érdekében véletlenszerű kontrollvizsgálatokat végeztünk olyan önkénteseknél, akik nem alkoholos eredetű májelzsírosodás (NAFLD) betegségben szenvedtek.
A kutatók szerettek volna megbizonyosodni arról, hogy a kávé lassítja-e a betegség lefolyását, segít-e a tünetek kezelésében.

Csökkenhet a szívbetegségek kialakulásának kockázata

Mielőtt azonban szakemberek elkezdtek volna rendszeresen kávét adni a pácienseknek, a kapott eredményeik után szerették volna bizonyítani a kávéfogyasztás és az egészségi állapot közti jótékony kapcsolatot, ezért átfogó vizsgálatot végeztek a témában. Egyesítették a jelenlegi és a korábbi metaanalízis eredményeit, amelyek végül kitűnő összefoglalást adtak.

Élénkítő hatása miatt is kedveljük a kávét Forrás: pexels.com

– mutatott rá Robin Poole. – Úgy tűnik, hogy a legjobb eredményeket napi három-négy csésze kávét fogyasztásával érhetjük el. Ezzel szinte minden esetben csökkenthetjük a halálozás kockázatát, valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A kutatásból kiderült, hogy az ennél nagyobb mennyiségű kávé fogyasztása sem káros, ám ebben az esetben az önkéntesek csak kevesebb előnyt tapasztaltak.

Leginkább a májbetegségek ellen hatásos

A kávéfogyasztás alacsonyabb kockázatot jelentett a 2. típusú diabétesz, a metabolikus szindróma, az epekő, a vesekő és a köszvény kialakulása kapcsán.

– hangsúlyozta a szakember. – Az erős fekete azonban a májbetegségek esetében bizonyult a leginkább hatékony ellenszernek.

Habbal vagy anélkül, szinte mindegy Forrás: Getty Images/Ron Wurzer


Robin Poole azonban kiemelte azt is, hogy az eredményeket érdemes egyelőre óvatosan kezelni, hiszen azok evidenciái elsősorban megfigyelési kutatásokból származnak, így nem tudják azokat minden esetre levetíteni.

– összegezte a specialista. – Kutatásunk azonban kizárólag a kávéról, és nem a cukorról vagy a hozzá kapott kekszről, aprósüteményekről szól. A jól ismert egészségügyi kockázatok az utóbbiakra továbbra is érvényesek.