Visszatért az őserdőbe a kék szemű fehér orangután

Alba
Alba az egyetlen jelenleg ismert albinó orangután
Vágólapra másolva!
Visszatérhetett a vadonba a világ egyetlen ismert albínó orangutánja, Alba, amelyet tavaly áprilisban szabadítottak ki az indonéz hatóságok a helyi lakosok kezei közül Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén.
Vágólapra másolva!

Falusiak fogságából szabadították ki a ritka főemlőst

A fehér bundájú, kékszemű, hét év körüli nőstényt kedden engedték szabadon a Bukit Baka Bukit Raya Nemzeti Parkban. A védett övezetet egy orangutánmentő szervezet, a Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) alakította ki számára Közép-Borneó tartomány erdős területén.

Alba ismét a vadont élvezheti Forrás: One Green Planet

A veszélyeztetett állatot 2017. április 27-én fogták el egy falu lakói

Borneó középső részén, Kapuasz Hulu körzetben, a hatóságok két nappal később szabadították ki a ketrecből, amelybe a falusiak zárták.

A falusiak ketrecbe zárták a ritka albinó orangutánt Forrás: The Hindu

A bántalmazott albínó akkor rendkívül rossz állapotban volt, és a BOSF egy állatmentő állomására került, ahol állapota gyorsan javult.

Speciális csapat védi Albát a vadonban is

A természetvédelmi szervezet keddi közleménye szerint Alba jelenleg kiváló fizikai állapotban van, ügyesen mászik fára és lendül egyik ágról a másikra,

ugyanakkor albinizmussal összefüggő gyengénlátása miatt fokozott védelemre van szüksége.

Alba az egyetlen jelenleg ismert albinó orangután Forrás: Jakarta Globe

Az állatot egy másik nőstény orangutánnal, Kikával együtt engedték szabadon.

Az orangutánok biztonságáról egy speciális csapat gondoskodik a nap 24 órájában a mesterséges szigetként kialakított rezervátumban, ahol az igazgató szerint összesen akár 200 orangutánnak is tágas hely van.

Alba számára ismét eljött a szabadság Forrás: One Green Planet

Borneón emberemlékezet óta nem láttak fehér orangutánt. Alba származását rejtély övezi, a falusiak azt állítják, hogy a még fiatal állat "a semmiből", anyja nélkül bukkant fel. A nagyközönség nevezte el Albának, amely latinul fehéret jelent.

A fakitermelés és a vadászat jelenti a legfőbb veszélyt

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat, mert mintegy kétharmadával csökkent a számuk negyven év alatt.

Az elmúlt negyven évben vészesen lecsökkent az orangután populáció egyedszáma Forrás: New Delhi Times

A szervezet adatai szerint

jelenleg alig több mint százezer borneói orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón,

a trópusi esőerdőkben, azonban gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt. A vadászat is jelentősen csökkenti az orangutánpopulációt.

(Forrás: MTI/dpa)