Alig tudnak valamit a szülők arról, mit néznek a gyerekeik a mobilon

gyerekek, mobil, tablet Child CHILD Kid BOY Group of people READING  Sibship Brother and sister GAME VIDEO GAME Telephone PHONE Cellphone MOBILE PHONE Cellular phone Bedroom LIGHT PLAYING Friend Boyfriend LYING DOWN Lie down BED Three people 3 pe
Számítógépes eszközöket bújó gyerekek
Vágólapra másolva!
Egy amerikai tanulmány szerint a szülők és gyermekeik többet beszélgetnek az általuk használt mobileszközök működéséről, mint az azokon megtekintett tartalmakról.
Vágólapra másolva!

A Michigani Egyetem kutatói 75 családot vontak be a tanulmány elkészítésébe. A szerzők szerint aggasztó, ahogy a szülők és gyerekek a médiáról beszélgetnek: a szülők alig tudnak valamit arról, hogy gyerekeik mit néznek, töltenek le a mobileszközeikre.

A gyerekek, akik részt vettek a Journal of Child and Family Studies folyóiratban publikált kutatásban, otthon olyan hangrögzítő készüléket viseltek, amely felvette a beszélgetéseiket, illetve minden körülöttük lévő zajt, köztük a képernyős eszközök hangját is.

A felvételeken minimális beszélgetés volt a gyerekek által megtekintett tartalmakról.

Számítógépes eszközöket bújó gyerekek Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin

A kutatás szerint nem is a szülők, hanem a gyerekek kezdték a legtöbb beszélgetést a látottakról, és az idősebb testvérek fontosabb szerepet játszottak a tartalmak megbeszélésében a fiatalabb testvérekkel, mint a szülők.

Az is kiderült, hogy az egészen kis gyermekek is egyszerre több médiaforrásnak voltak kitéve, vagy egyszerre több képernyős tartalmat néztek, az alkudozás és konfliktus rendszeres volt a szülők és gyerekek között, és gyakran fordult elő, hogy az együtt lévő család minden tagja egyszerre használta a saját mobileszközét.

A kutatók azt ajánlották, hogy a családok tervezzék meg a médiahasználatot. A szülők kérhetik az idősebb testvérek segítségét abban, hogy a kisebbek nekik való tartalmat nézzenek. A szülői mediáció korábbi kutatások szerint célravezetőbb a gyerekek szempontjából.