Mikroalgák cirkulálhatják a levegőt az űrhajók fedélzetén

Mars
Egy jövőbeli Mars-bázis fantázia rajza
Vágólapra másolva!
Mikroalgák cirkulálhatják a levegőt az űrhajók fedélzetén: az Európai Űrügynökség (ESA) megbízásából a Ruag Space svájci vállalkozás készíti el a mikroalgákkal működő levegőcirkuláló rendszer prototípusát.
Vágólapra másolva!

Bioreaktorban tenyésztenak algákat az űrhajósok számára

A hosszú űrutazások alkalmával, mint amilyen a Marsra induló legénységgel rendelkező misszió is lesz, zárt körforgásban kell működnie a levegő-, a víz-, sőt a táplálékellátásnak is. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén az elhasznált levegőt kémiai úton újra feldolgozzák.

Spirulina microalga, melyet az Európai Űrügynökségnél tenyésztenek az űrhajósok számára, hogy ellássák őket oxigénnel és táplálékkal. Forrás: ruag.com

Ehhez kínálnak alternatívát az algák, amelyek a fotoszintézissel elhasználják a kilélegzett szén-dioxidot, és oxigént termelnek.Az ESA Biorat nevű projektje keretében a Ruag Space egy bioreaktort fejleszt, amelyben

mikroalgákat tenyésztenek nagyon kis mértékű gravitáció mellett,

és amelyek funkciói alkalmazkodnak az űrhajó fedélzetének levegőfogyasztásához. Ha növekszik a levegőfogyasztás, a bioreaktornak megfelelően kell növelnie az algák megvilágítását, és gondoskodni arról, hogy megfelelő mennyiségű oxigént termeljenek.

Nem csak levegőt, de táplálékot is biztosítanak az űrhajósoknak

Azt, hogy ez megvalósítható, korábbi kísérletek tanúsították. A Biorat projekt keretében az ötletet továbbfejlesztik, hatékonyabbá teszik, végül egy űrhajó valódi kabinlevegőjén tesztelik.

Mars-bázis tervezet Forrás: ruag.com

A bioreaktor prototípusát a tervek szerint 2024-ben mutatják be az ISS fedélzetén. Az

algatenyészet melléktermékeként táplálék is képződik

az űrutazók számára: a Spirulina nevű alga, amely jelenleg táplálékkiegészítőként is kapható kereskedelmi forgalomban.

(Forrás: MTI)