Ezeket a könyveket érdemes elolvasni a hosszú, téli estéken

dolgozó kutyák
Dolgozó kutyák
Vágólapra másolva!
Karácsony előtt megszaporodik a könyvkiadók választéka. Ajánlónkban az ismeretterjesztő könyvek közül válogattuk ki az általunk legérdekesebbnek tartott olvasmányokat.
Vágólapra másolva!

Laura Greaves: Dolgozó kutyák

A könyv alcíme: Tanulságos és megható történetek keményen dolgozó kutyákról. Valóban sok érdekes történetet olvashatunk azokról a kutyákról, akik nemcsak barátai, de segítőtársai is a gazdáiknak. Még olyan kutyáról is akad történet, amely nem embernek, hanem egy fogyatékos kutyatársának segít.

Forrás: Gabo

Laura Greaves, a számos díjjal kitüntetett újságíró büszkén viseli a „bolond kutyás nő" becenevet. Közel húsz éve ír újságokba Ausztráliában és szerte a világon, ő szerkesztette a Dogs Life magazint is. Az utóbbi nyolc évben szabadúszóként mind a nyomtatott, mind az elektronikus sajtóban jelentek meg írásai házi kedvenceinkről.

(Gabo Kiadó)

Tim O'Reilly: WTF? Miért rajtunk múlik, hogy mit hoz a jövő?

A provokatív cím provokatív könyvet takar. A szerző természetesen nem a közkeletű angol rövidítés szokásos feloldását adja (a megfejtés What's the future), de azért az áthallás egyértelmű. „Technológiai kutató és vállalkozó vagyok, aki megtanulta, hogy észrevegye az eltérést aközött, ahogyan a dolgok vannak, és ahogyan lehetnének. Így olyan kérdéseket tehetek fel, amelyekre a válaszok egy jobb jövő felé mutatnak." – írja a szerző könyvében, amelyben a mesterséges intelligencia által gerjesztett kihívásokra és aggodalmakra kínál gyakorlati megoldásokat.

Forrás: Typotex

Mindazoknak, akik szeretnének felkészülni a jövőre, és szeretnék tudni, a technológia hogyan alakíthatja és segítheti majd a társadalmunkat, a WTF? nélkülözhetetlen kalauz.

(Typotex Kiadó)

Palugyai István: Tudomány, játék, lebegés

A szerző évtizedeken át az egyik élvonalbeli ismeretterjesztő újságíró volt. A Népszabadságnál töltött évei során sok híres emberrel készített interjút. Ezek közül jelentetett meg hatvankettőt a kiadó.

Forrás: Typotex

Néhány név a megszólaltatott interjúalanyok közül: Csányi Vilmos, Falus András, Teller Ede, Patkós András, Oláh György, Rubik Ernő, Kroó Norbert, Marx György, Hargittai István, Somlyódy László, Straub F. Brunó, Persányi Miklós, Cédric Villani, Kosáry Domokos, Jane Goodall, David Attenborough, Steven Weinberg, Harold Kroto, Richard Dawkins, Vizi E. Szilveszter.

(Typotex Kiadó)

Ole Rosling - Hans Rosling - Anna Rosling Rönnlund: Tények

A TÉNYEK című, óriási nemzetközi figyelmet kiváltó könyvben Rosling és csapata bemutatja azt a tíz ösztönös késztetést, amely eltorzítja az érzékelésünket, és amely miatt tévesen és rosszul ítéljük meg a világot, amelyben élünk.

Forrás: Libri

Az a probléma, állítják a szerzők, hogy nem tudjuk, mit nem tudunk, és még a feltételezéseinket is az öntudatlan előítéleteink határozzák meg. Ha azonban félretesszük ezeket a vélekedéseket, és helyette a tényeket nézzük, rájövünk, hogy a világ sokkal jobb hely, mint gondolnánk. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne bőven aggódnivalónk. A problémák megoldása azonban csak akkor lehetséges, ha ismerjük a tényeket, és ezáltal fel tudjuk mérni, mely veszélyek fenyegetnek bennünket leginkább.

A TÉNYEK című kötet megváltoztat bennünket: nem csupán a világszemléletünket formálja át, de azzal az erővel is felruház, hogy megoldjuk a válságokat és felismerjük a jövőben rejlő lehetőségeket.

(Libri Kiadó)

Géczi János-Csányi Vilmos: Őszi kék

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Csányi Vilmos hazánk egyik legismertebb tudósa és egyúttal legszórakoztatóbb ismeretterjesztője, akinek az élete is ugyanolyan érdekes, mint az állatokról írt történetei.

Csányi Vilmos etológus és Géczi János író párbeszéde nem mindennapi intellektuális utazásra csalja el az olvasót. Két Homo sapiens próbál átlépni az emberi megismerés korlátain. Két barát beszélget életről és halálról, alkotásról és kudarcról, apaságról és önmagunk becsapásáról. Arról, ami fontos, és arról, amit sohasem érthetünk meg.

Forrás: Atheneum

"Mindig utálom, amikor az életemről kérdeznek" - mondja az interjú alanya. A kérdésekre adott válaszok azonban lépésről lépésre nemcsak a tudós elfogulatlan ítéleteit, de egy kivételes ember kivételes életének személyes fordulópontjait és meghatározó felismeréseit is felfedik az olvasó előtt.

Külön ki kell emelni, hogy a kékes tónusú papírra nyomott könyv tipográfiailag is az utóbbi idők egyik legszebb kiadványa, amelyet öröm kézbe venni még az e-könyvhöz szokott olvasóknak is.

(Atheneum Kiadó)