Ősi, letűnt civilizáció építményét rejtette egy tó

DCIM\100MEDIA\DJI_0026.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0026.JPG
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi titkokat őrzött évszázadokig a törökországi Iznik-tó. Néhány légi felvételnek hála, fény derült egy ősi építmény létezésére, amelyet azóta intenzíven tanulmányoznak az archeológusok.
Vágólapra másolva!

A fotókat még 2014-ben készítették Bursa tartomány vezetésének megbízásából, a Törökország északi részén található Iznik város mellett található tóról.

A fényképek eljutottak az Uludağ Egyetem kutatójához, Mustafa Şahin professzorhoz, akinek azonnal feltűnt, hogy a víz alatt valamilyen hatalmas épületkomplexum maradványai nyugszanak. Az elmúlt négy év során kiterjedt kutatások kezdődtek a környékén, ezek eredményeként lassan kiderült, milyen építménnyel van a szakembereknek dolga.

Eszerint egy római kori keresztény bazilika romjai terpeszkednek a parttól alig 50 méterre, 3 méterrel a vízfelszín alatt. A szent helyet a szakértők szerint egy még korábban épített pogány templom helyére húzhatták fel.

A romok körüli durva kövek a katedrális pusztulásáról is sokat elárulnak. Şahin szerint a térségben a 8. században több földrengés is pusztított, az egyik legerősebb éppen 740-ben történt. „Megfigyeléseink alapján az épület ennek a földrengésnek a következtében omlott össze, a partszakasz pedig a víz alá merült. A templomot ezt követően már nem állították helyre” – mondta a professzor a Doğan Hírügynökségnek.

Forrás: Courtesy of Mustafa Şahin/Lake Iznik Excavation Archive

A székesegyházat a 4. század végén építhették, ekkor a település még Nikaia néven volt ismert. A város a történelemben fontos szerepet töltött be, itt tartották azt a híres zsinatot, amelyen Nagy Konstantin császár elnöklésével lefektették a keresztény vallás alapelveit. Nikaia az évszázadok során több alkalommal is gazdát váltott, előbb a Római Birodalom, majd a Bizánci Birodalom fennhatósága alá került, végül az Oszmán Birodalom hódította meg.

A víz alatti templomot a törökök szeretnék az UNESCO Világörökségi Listájára felvetetni.